Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откритие ала Индиана Джоунс: археолози намериха ръка на мумия, стискаща монета

29 април 2023, 07:50 часа • 27139 прочитания

Когато чуем за очарователни археологически открития, често се сещаме за филмите за Индиана Джоунс. Още през 2005 г. археолозите откриха гърне в изоставено гробище в Нярлоринка (Унгария), в което имало добре запазена детска ръка, стискаща монета, но едва наскоро изследователите научиха защо е настъпила нейната естествена мумификация.

Археолози доказаха връзката между цар Соломон и Савското царство

Години по-късно изследователите решили да разберат защо останките са толкова добре запазени, затова привлекли екип от мултидисциплинарни експерти, за да проучат находката по-подробно.

János Balázs, Archaeological and Anthropological Sciences

Те били особено заинтересовани от причината за запазването на меките тъкани на ръката, тъй като естественото мумифициране се среща изключително рядко и обикновено се случва в по-сухи и по-студени условия, отколкото в гробището в Унгария.

Монета за пренасяне на душата през Стикс: в Париж е открит "портал във времето"

Анализът на екипа от изследователи показал, че ръката и други останки са силно замърсени с мед. Количеството мед в тялото на детето било 497 пъти по-високо, отколкото в други мумии. Медната монета, държана от детето, има антимикробни свойства (медните частици предотвратяват размножаването на микроорганизми – медните йони разрушават мембраната на бактериалната клетка и я унищожават), което не е позволило на микробите да разрушат меките тъкани на ръката. Това е първият регистриран случай на мумифициране, което се дължи на мед.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес