Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха таен ръкопис на Галилео Галилей

15 октомври 2022, 09:22 часа • 15766 прочитания

Приписван на Галилео Галилей ръкопис, който през август т.г. бе определен като фалшификат, довел до откриването на друга книга, която известният италиански астроном всъщност е написал, но под псевдоним, сочи ново разследване. Това съобщава Live Science.

Непубликувани досега бележки на Галилей, които били изследвани след откриването на фалшификата, показват, че той е истинският автор на трактат, озаглавен Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri („Астрономически съображения от Алимберто Маури“), публикуван през 1604 г. Някои учени вече са подозирали, че Галилей е авторът на произведението, въпреки че то се приписвало на псевдонима Алимберто Маури. По онова време писането под псевдоним било обичайна практика, за да се избегнат спорове.

Титулната страница на трактата, писан под псевдонима Алимберто Маури, публикуван през 1604 г., за който сега се разкрива, че е на Галилео Галилей. (Appresso Gio, Antonio Caneo, 1606 / CCA 4.0)

Известно е, че Галилео е публикувал под други псевдоними, но неговото авторство на Considerazioni Astronomiche не беше потвърдено досега. „Това е пълен трактат и е написан от един от най-брилянтните умове на западната наука“, казва извършилият откритието Матео Косци, изследовател в Катедрата по философия и културно наследство във университета Ка Фоскари във Венеция.

Трактатът е публикуван само няколко години преди известния труд на Галилей Sidereus Nuncius ("Звезден пратеник"), който през 1610 г. описва неговите революционни наблюдения на Луната и четири от спътниците на Юпитер чрез първия регистриран астрономически телескоп.

„Може да го разглеждате като предистория на Sidereus Nuncius, променила историята на астрономията и науката като цяло – казва Косци. – За историците това е истинска съкровищница.“

Защо Галилей е писал под псевдоним?

Откритието, че Галилей е автор на Considerazioni Astronomiche, е свързано с по-рано направеното откритие, че ръкопис в библиотеката на Мичиганския университет, приписван на великия астроном, всъщност е фалшификат. Както установили учените, водните знаци на хартията показват, че трябва да е бил написан повече от 100 години след смъртта на Галилей, което прави документа фалшив.

Вероятно е създаден от находчивия италиански фалшификатор Тобия Никотра някъде през 20-те или 30-те години на миналия век, установило разследване на университета. Ръкописът е придобит на търг през 1934 г. и е дарен на университета през 1938 г. Разследването също установило, че две писма, използвани за удостоверяване на ръкописа, също са фалшификати, отново вероятно от Никотра; и тъй като в едно от писмата също така се твърди, че Галилей е написал Considerazioni Astronomiche, това също било подозрително.

Галилео Галилей показва своя телескоп на Леонардо Донато. (Henry-Julien Detouche / Public Domain)

Галилео Галилей никога не е признавал, че е написал Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri и досега единственото доказателство беше фалшивото писмо. Но по-рано тази година Косци открил в библиотеката на Флоренция непубликувана бележка, автентично написана от Галилей, в която астрономът изброява няколко места, където италианският учен Лудовико деле Коломбе е атакувал неговите идеи.

Сред тях Галилео отбеляза, че Деле Коломбе е критикувал Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri. Това показва, че Галилео се е чувствал лично атакуван всеки път, когато е Алимберто Маури е бил критикуван, казва Косци.

„Когато Галилей написал в личната си бележка, че „[Лодовико деле Коломбе] говори за мен с презрение“, той се е разпознавал като Маури“, отбелязва изследователят.

Противоречивите теории на Галилей

По думите на Косци Деле Коломбе е публикувал трактат, в който се твърди, че „нова звезда“, видяна през 1604 г. (всъщност свръхнова), изобщо не е нова, а по-скоро постоянна и се вижда само от време на време. Тези идеи съвпадат с преобладаващите Аристотелови теории, въплътени в геоцентричния модел на Слънчевата система на Птолемей, според който Слънцето, планетите и звездите са фиксирани и непроменливи и че обикалят около Земята.

Но Галилей, пишещ под псевдонима Алимберто Маури, предположил, че „новата звезда“ всъщност е свръхнова, и предложил механизми, които биха могли да я създадат – предизвикателство към възгледа на Аристотел. Той също така представил няколко други радикални идеи за времето си, като например, че на Луната може да има планини.

„По-безопасно е да използвате псевдоним, защото ако нещата не вървят както трябва, тогава не ви обвиняват – казва Питър Баркър, професор по история на науката в Университета на Оклахома. – Но ако имат успех, можете да кажете: „През цялото време бях аз“.

Галилео Галилей пред инквизицията. Joseph-Nicolas Robert-Fleury / Public Domain

Приписването на Considerazioni Astronomiche на Галилей се приема и от Ник Уайлдинг, историк от Държавния университет на Джорджия, който открил фалшификата на ръкописа в Мичиганския университет.

„Това е отличен пример как търпеливото и интелигентно архивно изследване може да възстанови част от щетите, нанесени от фалшификаторите – казва Уайлдинг. – Д-р Косци ни демонстрира, че комбинация от скептицизъм и умения ще ни доведе до историческата истина.“

Според самия Косци Галилео е написал Considerazioni Astronomiche, когато е преподавал в университета в Падуа. Трактатът може да е бил опит на Галилей да намери покровителство в Рим, тъй като е бил посветен на ковчежника на папата, предполага изследователят.

Но Рим и Венеция били въвлечени в дипломатически спор по това време, „така че би било неразумно от страна на Галилей да постави името си в трактат, посветен на обществения враг“, отбелязва Косци.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво разказват драсканиците в средновековните ръкописи?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес