Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

01 юли 2022, 16:01 часа • 20675 прочитания

Вероятно коронавирусът направи още една крачка към трансформация във вирус, срещу който човечеството няма да има абсолютно никакъв имунитет. Това смята молекулярният биолог д-р Георги Маринов, който е част от Департамента по генетика в университета Станфорд. Той изказва своето мнение в личния си профил във Фейсбук.

Д-р Маринов обръща внимание на открития в Индия вариант BA.2.75. Засега не е напълно ясно откъде точно се е появил той, но изглежда е от района, откъдето тръгна и най-смъртоносният дотук вариант на коронавируса – Делта. Става въпрос за Махараштра.

В анализа си, д-р Маринов посочва, че при този вариант има натрупване на много мутации, а не постепенна промяна, както по принцип. Така беше например с възникването на оригиналния Омикрон (BA.1). Най-важното, според молекулярния биолог е, че има мутации, които помагат на вируса по-ефективно да спира "единствените антитела срещу първоначалния (уханския) вариант на коронавируса, които имаха ефект върху BA.2" и мутации, които помагат на S-протеина на вируса по-лесно да осигурява достъп до човешките клетки т.е. вирусът е по-заразен. Затова и д-р Маринов се опасява, че така вирусът се отклонява от пътя на атенюацията т.е. намаляването на вирулентността му (силата му). Вирулентността е способността на патогена или микроорганизма да причинява увреждане на гостоприемника. Т.е., вирулентност е способността на SARS-CoV-2 да ни засегне тежко.

В крайна сметка, въпрос на време е да се появи изцяло нов серотип (т.е. вирус, на който нито едно от съществуващите в момента антитела след преболедуване и ваксинация няма да влияе) и тогава ще видим какво ще каже СЗО за пандемията, предрича с горчивина ученият, който отдавна подкрепя китайския подход "КОВИД НУЛА" за справяне с вируса в световен мащаб.

Противно на позицията на д-р Маринов обаче, вирусологът Том Пийкок, който беше един от първите, алармирали за появата на Омикрон и какво ще се случи заради това, води разговор в Twitter за новия вариант и се съгласява, че е възможно той да се окаже дори по-лек от "оригиналния Омикрон" (BA.1) заради определени мутации (основната е T9I). T9I се смята за една от причините Омикрон (BA.1) да е по-лек от Делта, защото пречи да бъде предизвикана цитокинова буря. Пийкок обаче е категоричен, че е твърде рано да се говори какво ще се случи с този вариант - дали ще стане доминиращ и двигател на следваща вълна, дали ще изчезне и дали ще е по-лек, ако се разпространи.

Научна позиция за Омикрон: Една крехка случайност засега ни пази от нещо много тежко

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес