Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невробиолозите не обичат левичарите. Ето защо

25 ноември 2021, 16:00 часа • 3110 прочитания

Левичарите често се чудят защо не ги подбират при изследвания на мозъка и защо се предпочитат изключително десничари за тази цел. „Мнозина [левичари] са силно разочаровани поради това, че у нас има толкова малко изследвания, в които те могат да участват“, казва Лаем Бейли, докторант по психология и невробиология в университета в Делхаузи в Канада.

Разочарованието на левичарите може да бъде разбрано: за участие в изследвания се плащат прилични пари.

Около 10% от хората предпочитат да използват основно лявата си ръка: при писане, по време на хранене и така нататък. И този процент остава неизменен в продължение на минимум десетки хиляди години. Ние знаем това благодарение на изучаването на праисторическо изкуство и отпецатъци от пръсти, оставени в пещери по време на ледниковия период. Левичарите дори си имат свой ден: 13 август – Международния ден на левичарите. Но леворъките често, ако не и винаги, са задрасквани от изследвания в областта на невробиологията.

Учените избягват левичарите не просто така. Това е опит да се намали количеството вариации в мозъчните данни. В изследванията се използва метод за невровизуализация – провежда се сканиране на мозъка, което фиксира какви мозъчни области се активират. Учените предпочитат да използват такива данни, които лесно да могат да бъдат сравнени помежду си. По такъв начин те могат да изчислят средните стойности и да направят изводи как функционира мозъкът като цяло.

Но мозъкът на левичарите може да работи различно в едни или други ситуации. Например при изучаване на моторните навици поради мозъчна функция, наречена латерализация – връзка на психическите функции с лявото или дясното мозъчно полукълбо.

Мозъчните полукълба не са еднакви по своята анатомия или функции. За обработка на речта например голяма част от работата се изпълнява от едното полукълбо. При повечето десничари това се случва в лявото. Мозъкът на левичарите не проявява тази склонност. Освен това той може да използва както лявото, така и дясното полукълбо.

В резултат левичарите не просто са изключвани от изследвания, в които поведението на мозъка може да се окаже нетипично. Не им позволяват и да участват във всякакви изследвания, свързани с визуализация на мозъчната активност. От повече от 1000 публикувани изследвания през 2017 година например левичари са взели участие само в 32.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес