Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неизвестна гигантска бегония е открита в Тибет. Тя достига 3,5 метра

31 декември 2021, 08:00 часа • 4778 прочитания

Неизвестен по-рано вид бегония са открили ботаници в окръг Медог в Южен Тибет. Нейните представители могат да достигнат три метра и половина височина, което ги прави най-големия вид бегонии. Описанието на растението е публикувано от научното списание PhytoKeys.

Към рода Бегония се отнасят треви и храсти, които растат в тропическите райони на Евразия и Америка. Общо са известни повече от 2000 вида бегонии, някои от които са станали популярни сред градинарите и любителите на домашни цветя поради способността си да растат при почти пълно отсъствие на слънчева светлина.

Ботаници под ръководството на Даи-Ке Тиан, професор в Шанхайския център за изследване на растенията на Китайската академия на науките, са открили най-големия вид бегонии в Южен Тибет. По височина представителите на този вид могат да достигнат 3,5 м, а техният "ствол" нараства до 12 см в диаметър, съобщава ТАСС.

Учените открили този вид в окръг Медог, докато изучавали растения, които виреят по бреговете на потоци и планински реки на височина 400-1400 м. По време на експедицията Тиан се натъкнал на необичайно висока бегония, чиито цветя не успял да достигне и чието стъбло не могъл да обхване с пръстите на едната си ръка.

Ботаниците изучили подробно растението и стигнали до заключението, че то принадлежи към неизвестен досега вид бегонии. Нарекли я Begonia gigantica. В хода на по-нататъшни експедиции учените установили, че популациите на това растение са изключително фрагментирани. Тоест тези бегонии трябва да бъдат включени в Червената книга, за да се предпазят от изчезване, обобщават учените.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес