Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накъде водят загадъчните врати на Хеопсовата пирамида?

30 ноември 2023, 09:09 часа • 11916 прочитания

Египетски археолози обявиха уникална операция, която възнамеряват да извършат на 5 декември. Захи Хавас ще ръководи екип от археолози, за да разкрият главната тайна на Великата пирамида в Гиза: къде все пак водят нейните загадъчни врати.

ОЩЕ: Археолози разкриха магията на "Църквата на дявола"

В разговор с The Sun бившият египетски министър на антиките Захи Хавас разказва за предстоящата грандиозна мисия. Каменните врати на Хеопсовата пирамида отдавна вълнуват любопитството на археолозите, повдигайки сериозни въпроси. На 5 декември самият той ще ръководи екип, който се надява да разреши тази тайна.

Именно Хавас е този, който е открил тайните врати във Великата пирамида. Намерени са три такива врати: първата с две медни дръжки е на южния вход на втората камера. На 21 сантиметра зад нея е открита втора, а в северния тунел – и трета, също снабдена с две медни дръжки.

Проведени са няколко изследвания на вратите, но те не са дали отговор на основните въпроси: защо са поставени и какво крият. По-специално, в първата южна врата била пробита малка дупка. През нея във вътрешното помещение била въведена миникамера със сонда. Тя помогнала да се идентифицира втората врата. Археолозите възлагат големи надежди на експедицията, която стартира на 5 декември.

Да припомним, че Великата пирамида (Хеопсовата пирамида) е построена около 2570 г. пр.н.е. за мястото за почивка на фараона Хуфу. В нея има три известни камери, включително така наречената Камера на царицата, където в две шахти една срещу друга са разположени трите мистериозни врати.

ОЩЕ: Гробници на три хиляди години са открити в центъра на Мексико Сити

Предстои тези шахти да бъдат изчистени, за да се надникне зад загадъчните врати. Една от хипотезите е, че те може да са предназначени за преминаване на душата на фараона в отвъдното.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес