Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накити на 45 000 години откриха в Денисовата пещера

02 ноември 2021, 09:01 часа • 20930 прочитания

Висулки от зъби на лисици и бизони, пръстени от бивни на мамут и мрамор са открили археолозите при разкопки на Денисовата пещера в Алтай.

Възрастта на находките е около 45 000 години, казва пред ТАСС Михаил Шунков от Института по археология и етнография на Руската академия на науките.

„Тази година бяха продължени работите на нов участък в южната галерия. Имаше много интересни находки. Най-интересните сред тях са предмети от символичната дейност на човека или предмети на първобитното изкуство.

Това са медальони от зъби на животни – бизон и лисица, в тях са пробити малки отвори, пръстен, изрязан от бивна на мамут, изделия от мрамор, фрагмент от гривна и пръстен“, разказва Шунков.

Древните хора са имали много повече ДНК от нас

По думите му такива предмети са откривани и по-рано в пещерата, но сега може да се говори за тяхното серийно производство, а не за случайни попадения. Наличието на такива предмети, датирани от 45–50 хиляди години, което се явява най-древната подобна колекция в Северна Евразия и световната археология, говори за високото ниво на естетични и когнитивни функции при денисовците. За това вече говорят открити по-рано следи от редки техники за обработка на камък, които са се появили на други стоянки значително по-късно.

За разлика от минали години, през този полеви сезон учените не са открили кости или други останки от древни хора.

„Най-масов, изчисляван на хиляди находки, се явява раздробен костен материал. Сега с помощта на нови методи се определя към кой вид бозайници са се отнасяли тези кости, а тъй като човекът също е бозайник, сред този огромен масив кости може да се изолират останките, които принадлежат на човек“, отбелязва ученият.

Най-старите признаци за живот на Земята

Денисовата пещера в Алтайските планини се прослави по света през 2010 година, когато палеогенетикът Сванте Паабо идентифицира нов подвид хора по останка от фаланга от детски пръст, открит в пещерата през 2008 година. Този подвид е получил названието Денисов човек.

Оттогава разкопките в пещерата не спират. За изминалите години археолозите са успели да открият останките на четирима денисовци, двама неандерталци и кръстоска от двата вида.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес