Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да върнем мамутите обратно към живота?

31 юли 2016, 11:00 часа • 15933 прочитания

Фиктивното възкресяване на динозаврите са приковали вниманието ни в киното, но стремежа да върнем вълнистия мамут обратно към живота, е започнало реално да се случва.

Международен екип от учени в достигнал до т.нар. начален етап в усилията си за клониране на косматия звяр, който се е разхождал по Земята преди 10 000 години.

Владимир Путин смята, че туристите, които посещават Русия ще могат да гледат учените по време на работа в новия World Mammoth Centre в Якутск- най-студения град в света, пише Daily mail.

Според южнокорейския гуру по клониране, проф. Ву Суй Хуанг, който работи в тясно сътрудничество с руски експерти, каза за The Siberian Times: „В резултат на неуморните съвместни усилия сме постигнали това, което наричаме начален етап по пътя към възстановяването на мамута.“

Той не направи детайлно разяснение на напредъка, но допълни: „ На този етап са в ход задълбочените научни проверки. След като ги завършим, ще публикуваме резултатите в научните списания.“

Известно е, че се работи по генетичен материал, получен за кръв и меките тъкани на мамутите, запазени в продължение на десетки хиляди години в Сибир, които са били изкопани в последните години.

Той каза, че по-нататъшни проучвания в клонирането вече са насочени и добави: „Ние продължаваме търсенето на нови материали. Имаме нужда от клетки, които могат да споделят информация.“

„Ако можем да намерим дадена проба, която не е само добре запазена, но и в която могат да се осъществяват биохимичните процеси, ще бъдем в състояние да го импрегнираме с помощта на материал от азиатските слонове.“

Професорът води SOAAM Biotech Research Foundation, който има договор за съвместно сътрудничество с руските учени от North Eastern Federal University в Якутск.

Проф. Хуанг заяви по повод интереса на Путин към работата му, че е очевидна и че новият World Mammoth Centre, който ще включва подземни лаборатории, изградени в замръзналата земя, ще го доведе по-близо до крайната цел.

Един от руските сътрудници, ученият Семцон Георгиев каза: „Има два варианта за клонирането на мамут. Първият е чрез търсенето на активни клетки . Вторият вариант е чрез изкуствен синтез на ДНК.“

Вгор Борисов, ръководител на регион Якутия каза, че туристите, които ще идват от цял свят ще бъдат добре дошли в новия копмлекс, докато учените работят за възстановяване на древните видове.

Проф. Хунаг е спорна фигура, тъй като през 2006 година беше отхвърлен от Националния университет в Сеул за фалшифициране на новаторски трудове в областта на изследвания на стволови клетки. И все пак той остава в челните редици на изследователите в областта на клонирането и търсенето на ДНК останки от вълнистия мамут. Той работи и върху други изчезнали животни, като сибирските пещерни лъвове.

Масовата смърт на мамутите започва преди 20 000 до 24 000 години. Последната голяма вълна на смъртни случаи е била преди около 9 000 до 12 000 години, въпреки че има доказателства за оцелели малки групи мамути в близост до Аляска и островът Врангел в Руската Атика, около 3 700 година.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес