Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лисица спринтьор измина над 4 000 км за четири месеца в Арктика

02 юли 2019, 21:40 часа • 20345 прочитания

Норвежки изследователи твърдят, че са били шокирани, когато научили, че малка лисица е успяла да пресече хиляди мили през Арктика само за няколко месеца миналата година, разказва Юронюз.

Група учени от норвежкия Полярен институт твърдят, че Арктическата лисица - вид, който може да се срещне навсякъде в Арктика, е пресякла целия път от Свалбард, норвежки архипелаг в Северния ледовит океан, северна Канада, с темпове, които никога досега не са документирани от изследователи.

Лисицата е била оборудвана с проследяващ нашийник от 2017 г. като част от по-голямо проучване за местообитанията на животните.

Изследователите твърдят, че "очите им са се разширили", когато са изучавали сателитни данни, проследяващи движенията на животните, след като напуснали Шпицберген, най-големият остров на Свалбард, на 26 март миналата година.

Само за три седмици тя е изминала 940 мили (1448 км) по морския лед, за да пристигне в Гренландия на 16 април.

„Не можехме да повярваме в това, което виждахме”, заяви изследователят Ева Фуглей от норвежкия Полярен институт в уебсайта на организацията.

Тя каза, че те разгледали всички възможни сценарии. Първо, смятали, че лисицата може да е мъртва, нашийникът да е свален и след това взета с лодка. Но тогава, разказва Фуглей, те осъзнали, че няма лодки, които да навлизат толкова навътре в леда.

"Така че трябваше просто да я проследим и да видим каква ще бъде следващата й стъъпка", каза тя, цитирана от БГНЕС. 

Лисицата продължила да изненадва изследователите: не завършила пътуването си в Гренландия, а продължила похода си до остров Елсмир в далечния север на Канада.

Изследователите твърдят, че разстоянието между Шпицберген в Норвегия и там, където е стигнала в Канада, е 1 112 мили (1 780 км) по права линия, но включвайки и разстоянието от седмиците преди да напусне Шпицберген, тя е изминала общо 2743 мили (4 414 км) за четири месеца.

Те установили, че лисицата е ходела по дълги участъци морски лед в Северния ледовит океан и ледниците на Гренландия със средна скорост от 28,5 мили (около 45 км) на ден.

В един от участъците тя е изминала 154 км за ден, което изследователите твърдят, че е най-бързото движение, регистрирано някога за този вид.

Животното също е имало добра средна скорост, докато е на морския лед, казват изследователите, което може да означава, че е използвало леда като "транспортно средство".

Изследователите казват, че проследяващият нашийник на лисицата е спрял да работи през февруари и не знаят къде е тя сега.

Те предупреждават, че ледът, както на сушата, така и в морето, е от решаващо значение за решението на лисицата да предприеме своето дълго пътуване, но затоплящият се глобален климат е свил морския лед в Арктика, което може да има сериозни последици за дивата природа.

"Ако морският лед изчезне, арктическата лисица в Свалбард ще се изолира," казва Фуглей, добавяйки, че това може да наруши естествения й хабитат.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес