Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лека нощ: Как сънят укрепва здравето и удължава живота

01 март 2023, 15:20 часа • 3359 прочитания

Нямаме огромна нужда да ни се напомня, че сънят е добър за нас. И все пак, в тези стресиращи времена, едно напомняне от науката е добре дошло. Ново проучване на американски изследователи от Harvard Medical School и медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън, САЩ, установи, че качественият сън може да удължи живота на хората с години.

Проучването, което включва данни от 172 321 участници на средна възраст 50 години, установява, че мъжете, които редовно се наспиват добре, могат да живеят почти пет години по-дълго от тези, които не го правят. При жените “бонусът” от добрия сън е две години. В допълнение изследването доказва, че добрите навици за сън могат да доведат до по-добро здраве през целия живот.

Проучването идентифицира пет фактора за добро качество на съня: сън от седем до осем часа на нощ; не повече от два пъти седмично трудности със заспиването; не повече от два пъти седмично проблеми със задържането на съня; поне пет дни в седмицата без употреба на медикаменти за сън и с усещане за добра отпочиналост след събуждане. Всеки от тези фактори носи нула или една точка, като максималният брой точки е пет, което показва най-високо качество на съня.

Изследването показва, че при участниците с всичките пет благоприятни фактора на съня вероятността да умрат по каквато и да е причина е с 30% по-малка; вероятността да умрат от сърдечносъдови заболявания - с 21%; вероятността да умрат от рак - с 19%, а вероятността да умрат по причини, различни от сърдечни заболявания или рак - с 40% по-малка. Освен това мъжете и жените, които съобщават, че имат и петте показателя за качество на съня, имат продължителност на живота съответно с 4,7 години и 2,4 години по-голяма от тези, които нямат нито един или имат само един от факторите.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес