Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крокодилите се оказаха способни на "непорочно зачатие"

08 юни 2023, 08:40 часа • 3007 прочитания

Крокодилите могат да се развиват от неоплодени яйца, в хода на партеногенеза. Тази способност е известна и при птиците, което означава, че „непорочно зачатие“ може да е имало и при някои динозаври – техни общи древни роднини.

През януари 2018 г. 18-годишен женски представител на остромуцунест крокодил, живеещ в зоопарк в Коста Рика, снася 14 яйца. Тя е държана сама в продължение на 16 години, без контакт със самец. Това е рядък, но не уникален случай: при такива обстоятелства крокодилите могат да снасят стерилни яйца, които не съдържат ембриони. Тогава обаче половината от тях се оказали съвсем обичайни и едно яйце се развило нормално в инкубатор. И въпреки че ембрионът никога не се излюпил, той се оформил пълноценно.

Учени разшифроваха генома на 27 вида примати

Учени разшифроваха генома на 27 вида примати

Този ембрион бил изследван от екипа на Уорън Бут от Политехническия университет на Вирджиния. Учените секвенирали неговия геном, откривайки, че той е почти идентичен с генома на майката. Оказва се, че крокодилът е образувал ембриона партеногенетично, в процеса на „девствено размножаване“, при което женските зародишни клетки се развиват без оплождане от мъжки. Учените описват това в статия, публикувана в списание Biology Letters.

По време на развитието на яйцеклетката клетките предшественички се делят, оставяйки „вторични продукти“ – полярни телца (хаплоидни клетки с много малко цитоплазма). Обикновено те се разтварят без следа, но при животни, способни на партеногенеза, едно от тях може да се слее със зряла яйцеклетка, образувайки ембрион с нормален диплоиден хромозомен набор. Това се случва например при някои насекоми, а сред гръбначните – при акули, змии, гущери, птици. Смята се, че партеногенезата позволява да се остави потомство в условия, при които женската не успява да намери партньор за чифтосване, макар че съществуват и други хипотези.

Способността на крокодилите за партеногенеза се оказала изненада за биолозите. И макар че изследваният ембрион е бил „мъртвороден“, в природата такива ембриони могат да се развият и излюпят, израствайки като обикновени самки и самци (полът на крокодилите се определя от температурата, при която протича инкубацията на яйцата).

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка (ВИДЕО)

По думите на учените, ако партеногенеза има и при крокодилите, и при птиците, то е много вероятно, че по същия път може да са се размножавали древните роднини на влечуги и птици – птерозаври и някои други динозаври.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес