Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има биомаркери в кръвта ни, които може да подскажат дали ваксина ни пази от зараза с коронавирус

06 юли 2021, 15:08 часа • 6521 прочитания

Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca са успели да открият специфични биомаркери в човешката кръв, които подсказват дали ваксина срещу COVID-19 ще предпази ваксинирания от зараза или няма. Това пише в материал на сп. Nature, с уточнението, че научният труд на екипа е публикуван за рецензия т.е. все още не е проверен независимо.

Припомняме, че векторната ваксина срещу коронавирус Vaxzevria е разработка именно на Оксфордския университет и AstraZeneca.

Научният пробив се очертава като много сериозен, защото освен всичко друго, той може да позволи разработка на нови ваксини срещу коронавирус без скъпи и траещи дълго време големи клинични проучвания. На такава база се правят противогрипните ваксини – дали съответната предизвика достатъчно силен хуморален имунитет (отговор с антитела) срещу определен вирусен протеин сред сравнително малко на брой хора, вместо да се правят големи клинични проучвания със сравнения колко намалява броят и нивото на разболелите в две групи хора, едната от които е получила препарата, а другата е с плацебо. Но в случая с COVID ваксините е по-трудно да бъде намерен корелат, защото те имат далеч по-висока ефикасност от противогрипните препарати.

За да бъдат открити съответните маркери, са сравнени 1404 случая на ваксинирани, които не са развили симптоми на COVID-19 и 171 случая на ваксинирани, които обаче въпреки това са се разболели симптоматично от COVID-19. Заключението – хора, които развиват специфични вируснеутрализиращи антитела, имат по-силна, но не и абсолютна защита срещу симптоматично заразяване с COVID-19.

Засега обаче 100% сигурност дали въпросните маркери ще предсказват без грешка ефикасността на ваксините срещу коронавирус няма. Причината – разликите в количеството на въпросните вируснеутрализиращи антитела между ваксинирани, които не са се разболели симптоматично, и ваксинирани, които са се разболели симптоматично, не са лесно видими статистически. Отделно стои и въпросът с клетъчния имунитет, колко бързо реагира той с T-клетки, способни да спрат вируса, унищожавайки навреме и преди да има симптоми заразени клетки.

Изследване: Имунитетът от иРНК ваксините може да е доживотен

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес