Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хора от "тъмната триада" обичат криптовалутите, казват психолози

13 април 2022, 11:40 часа • 4010 прочитания

Повишен интерес към криптовалутите демонстрират хора, склонни към нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Статия за това е публикувана в Personality and Individual Differences.

В психологията съществува понятието тъмна триада: нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Смята се, че тези черти на личността са вредни за другите, тъй като са свързани със склонност към манипулации, самовлюбеност, цинизъм, лъжи и жестокост.

Брет Мартин от Университета на Куинсланд и колегите му са провели онлайн проучване сред 566 души. Той бил предназначен да идентифицира личностните черти на хората, освен това анкетата съдържала въпроси за отношението към криптовалутите. 26% от анкетираните заявили, че притежават някакъв вид криптовалута, а 64% - че са заинтересувани от покупка.

Мъжете надценяват, а жените подценяват своя IQ

Оказало се, че сред тези, които се интересували от криптовалути, по-често се срещат черти от тъмната триада. Това се отнасяло особено за склонните към макиавелизъм, тоест хора, които прибягват до измама, манипулация и всякакви други противообществени методи, за да постигнат целите си. Според изследователите такива хора купуват криптовалути, защото не се доверяват на държави и политици.

Авторите на работата обаче отбелязват, че покупката на криптовалути не говори недвусмисленото за наличието на черти от тъмната триада и че много хора се интересуват от тях по съвсем различни причини. Използваната извадка не е представителна за общата съвкупност и по-скоро проучването служи като отправна точка за по-нататъшни изследвания.

ОЩЕ: СЗО призна продължителната скръб за психично разстройство

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес