Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гени на смъртта" съкращават живота

05 април 2016, 08:15 часа • 3895 прочитания

Учените от Единбургския университет са изяснили, че мутациите в гените APOE и CHRNA (открити у 70% от населението на Великобритания) лишават техните притежатели средно с една година от живота. Откритието е представено в сп. Nature Communications, съобщава The Telegraph.

Изследователите са изучили ДНК на 150 000 жители на Великобритания, за да разберат доколко конкретни мутации са свързани с възрастта и смъртта на техните носители.

Оказало се, че носителите на мутантните гени APOE и CHRNA умират средно с 12 месеца по-рано. Освен това носителите и на двете мутации умират вече с четири години по-рано (такива са около трима души на хиляда).

Учените свързват тези гени със заболявания на дихателната система и с болестта на Алцхаймер. Но те съветват хората да не се паникьосват и напомнят, че начинът на живот влияе върху здравето не по-малко, а понякога и повече от гените.

Освен това изследователите отбелязват, че в бъдеще хората ще преминават скрининг за генетични мутации. Когато се знае предразположеността към една или друга болест, лекарите ще могат да вземат мерки – например притежателите на мутации в гена CHRNA е по-добре да не пушат, тъй като имат повишен риск от рак на белите дробове.

Оказало се също така, че мутациите влияят различно на мъжете и жените. Вариантът, свързан с болест на Алцхаймер, по-силно влияе на жените, а този, който е свързан с белодробните заболявания – на мъжете.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес