Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните хора правели от камък сфери с мистериозно предназначение

08 септември 2023, 08:39 часа • 4055 прочитания

Каменни топки на 1,4 милиона години, които учените открили в древно човешко място в долината на река Йордан, озадачават много експерти. Дълго време се смяташе, че това са отпадъчни продукти от производството на каменни оръдия. Сега изследователи от Израел са установили, че нещата са много различни.

През 1959 г. в Северния окръг на Израел антрополози открили стоянката Убайдия на предците на съвременните хора от ерата на плейстоцена. Учените смятат, че стоянката е била използвана от Homo erectus (Изправения човек) като междинна спирка по пътя от Африка към Евразия преди около 1,4 милиона години. На мястото са намерени няколко кости, каменни брадви и различни артефакти.

Сред находките са около 600 топки (наричани още сфероиди) от кремък, базалт и варовик. Учените и по-рано са правили подобни открития на други стоянки на древни хора, но оставаше неясно дали камъните са били умишлено оформени в сферична форма, или това е страничен резултат от работа с оръдия на труда.

Имало предположения, че топките са станали такива след създаването на други каменни оръдия или че тези камъни са били използвани като чукове, които са се закръглили с течение на времето. Тоест древните хора не са ги трансформирали специално в сфероиди.

"Сурово и готово за битка": показаха лицето на най-древния Хомо сапиенс

Учените отбелязват, че сфероидите са се появили в Олдувайската култура (преди 1 – 2,6 милиона години), когато нашите далечни предци са умеели да обработват камъни само по примитивен начин. За да се получи остър ръб, камъкът тогава просто бил разцепван на две, без допълнителна обработка. Но Убайдия се отнася към Ашелската култура, която сменя Олвувайската,  когато основният тип каменни инструменти били каменни бифаси – оръдия с най-проста двустранна симетрия. Независимо от това сфероидите с неизвестно предназначение остават обичайни за нея.

За да изяснят дали камъните от обекта Убайдия са били оформени в сфери умишлено, или не, изследователи от Лабораторията по компютърна археология към Еврейския университет в Йерусалим, Израел, сканирали 150 варовикови сфероида и провели техен 3D анализ за целта на обработката. Въз основа на геометрията на отломките учените реконструирали последователността от механични въздействия, отговорни за формата на всеки камък. Резултатите от работата са публикувани в списание Royal Society Open Science.

„Стигнахме до необичаен извод. Изначално кръглите камъни са били умишлено превръщани в сфероиди с помощта на предварително обмислена стратегия за обработка. Такава работа е изисквала изключителни умения и ясна визия за крайната цел. Тоест хората са разбирали каква форма трябва да получат“, обясняват авторите на изследването.

Откритието на израелските учени хвърля предизвикателство на съществуващите мнения за умствените способности на ранните хоминини и техните технологични умения, тъй като предполага, че Homo erectus е имал разбиране за симетрия и се е опитал да я придаде на камъка.

Все още не е известно точно за какво нашите предци са използвали сфероидите. Но професор Андрю Уилсън от университета „Лийдс Бекет“ (Великобритания) казва, че такива камъни може да са били използвани като снаряди по време на лов. През 2016 г. ученият провел изследване и установил, че сфероидите са много подходящи за хвърляне.

45 древни жертви на ловци на глави са открити в Китай (18+)

В същото време всяко използвано метателно оръжие носи отпечатъци от удари (стружки, пукнатини и др.), които не се срещат върху сфероидите от Убайдия. Това означава, че камъните може да са били предназначени за други цели. Например други учени по-рано предположиха, че Изправеният човек е готвил месо по технология, която етнографите дълго са фиксирали сред народите без прибори, подходящи за готвене. Става дума за хвърляне на нагорещени върху огън камъни в дупка или вдлъбнатина в скалата, в която предварително била наливана вода.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес