Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древни лъвове лазели по дърветата и нападали хора

21 февруари 2016, 10:20 часа • 15330 прочитания

Измрелият торбест лъв (лат. Thylacoleo Carnifex) е бил главен хищник на Австралия при пристигането на хората на континента преди 50 000 години.

„Откритите следи от нокти в пълна с изкопаеми останки австралийска пещера доказват способността на древния хищник с необичайна анатомия да се катери по дървета и скали. Следователно той може да е представлявал заплаха за човека“, казва Майлс Гоф от университета Флиндърс.

Животните с тегло повече от 100 кг са притежавали остри като бръсначи нокти, зъби и мощна челюст. Те буквално са разкъсвали на парчета своята плячка – гигантски кенгуру, дипротодони и вероятно хора.

Изображения на торбести лъвове може да се срещнат в наскалното изкуство на аборигените в северните територии. Съдейки по тях, зверовете са нападали големи животни и можели да ловуват на глутници.

Досега учените спореха за възможностите на торбестите лъвове да лазят по дървета и скали. Едни изследователи смятали, че анатомията на хищниците им е позволява да се катерят, а според други те били прекалено тежки за това.

Сега палеонтолозите от университета Флиндърс твърдят, че са намерили отговор в пещерата Тайт Ентранс близо до река Маргарет в Западна Австралия, където торбестите лъвове са оставили хиляди драскотини.

„В средата на 90-те години кости, открити там, бяха идентифицирани като останки на изчезнала мегафауна, обитавала континента преди 30 000–150 000 години“, разказва проф. Хевин Прайдо, ръководител на изследването.

Животните, измрели преди около 46 000 години, са обитавали целия континент. Проф. Прайдо смята, че съществуват аналогични драскотини и в други пещери. Откритите следи от нокти принадлежат основно на млади особи и се намират на повърхността на почти вертикална варовикова стена. По такъв начин може да се предположат две неща – първо, зверовете очевидно са били изкусни „алпинисти“, и второ, те са отглеждали потомството си в пещери.

„Както показаха резултатите от нашата работа, лъвовете са бягали нагоре и надолу по тази отвесна скала, за да излязат или влязат в пещерата. Те са могли да изберат по-дългия път по неголям склон или равнина, но са предпочитали краткия екстремен маршрут“, казва професорът.

„Сега можем уверено да заявим, че Thylacoleo Carnifex са умеели да лазят по склонове. И щом са скачали по скалите в тъмнината и под земята, няма никакви причини да отричаме способността на хищниците да се придвижват ловко по високи дървета. Това означава, че са представлявали сериозна заплаха за хората, когато те за първи път са пристигнали в Австралия“, казват учените. Резултатите от изследването им са публикувани в сп. Scientific Reports.

Но Джудит Фийлд, експерт в областта на изкопаемата мегафауна от университета на Нов Южен Уелс, отбелязва пред ВВС, че повечето изводи са само догадки. „Напълно е вероятно тези следи да са оставени от Thylacoleo. Те вероятно са единствените животни с такива огромни нокти. Това изглежда като велико откритие и логична история, но много твърдения в изследването все още не са потвърдени от емпирични данни“, казва д-р Фийлд.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес