Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦЕРН замрази сътрудничеството с Русия

09 март 2022, 16:25 часа • 10119 прочитания

Съветът на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) остро осъди действията на руските войски на територията на Украйна, като постанови замразяване на статута на Русия в организацията за неопределен срок и забрани започването на нови проекти с руското правителство и руските институции. Това се казва в писмо на ръководителя на ЦЕРН Фабиола Джаноти, изпратено след заседанието на Съвета, пише научният сайт N+1, който разполага с текста на писмото.

Сътрудничеството на Русия с ЦЕРН започва още в съветско време, когато съветски физици отиват да работят върху ускорителя. След разпадането на СССР сътрудничеството между Русия и ЦЕРН било уредено от двустранно споразумение, подписано на 30 октомври 1993 година, както и от протоколи към него.

Русия имала статут на наблюдател в ЦЕРН, което означава, че Руската федерация не плащала вноски в бюджета на организацията, не можела да гласува в съвета на ЦЕРН, но можела да участва в изследователски проекти както с финанси, така и с оборудване. През 2012 г. руската страна кандидатствала за асоциирано членство – този статут давал на руската страна възможност да присъства на заседанията на Съвета без право на глас, право да участва в търгове за доставка на оборудване, но било необходимо да се плащат такси – около десет милиона евро годишно. През март 2018 г. Русия оттеглила молбата си за членство. Тогава официални лица заявили, че отношенията между Русия и ЦЕРН ще се определят от актуализирано двустранно споразумение.

Новото споразумение било подписано през април 2019 г.: в него се посочвало, че Русия все още има интерес да участва в експериментите на Големия адронен колайдер и в програмата за модернизация на този ускорител, както и в разработването на ускорители от следващо поколение. ЦЕРН от своя страна заявил, че би искал да участва в руски проекти в областта на ядрената физика и физиката на елементарните частици – по-специално в експерименти на реактора ПИК и електрон-позитронния колайдер в Сибирския институт „Будкер“.

След началото на военните действия в Украйна стотици руски физици, работещи в ЦЕРН, подписали открито писмо (списъкът на подписалите бил премахнат след последните изменения в руските закони). В писмото те протестирали срещу действията на руското ръководство и изразили солидарност с петицията на руски учени и журналисти, публикувана на сайта на в. „Троицки вариант“.

Съветът на ЦЕРН изразява солидарност с Украйна и ще насърчава инициативи, насочени към подкрепа на украински изследователи и украински проекти в областта на физиката на високите енергии. В същото време Русия е лишена от статута на наблюдател в организацията за неопределен срок и не могат да се стартират нови проекти с Руската федерация и руски организации. В документа се посочва, че ръководството на ЦЕРН ще спазва режима на международни санкции, наложени на Русия.

В същото време ЦЕРН изразява подкрепата си за представителите на руската научна общност, протестирали срещу военните действия.

По-рано беше съобщено, че във връзка с военните действия в Украйна германски учени са изключили своя телескоп eRosita на борда на руската обсерватория „Спектър-РГ“. Освен това е спряно участието на Русия в работата по рентгеновия лазер XFEL и в проекта за ускорителния комплекс FAIR в Германия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес