Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биологично е по произход, но учените нямат представа какво е

09 септември 2023, 07:50 часа • 33266 прочитания

Мистериозното златно „яйце“, намерено на дъното на океана по време на изследователска експедиция на NOAA, е „биологично по произход“, но учените нямат представа какво е то, макар че са го извадили на повърхността на изследователския кораб, пише Live Science.

„Въпреки че успяхме да извадим „златното кълбо“, все още не можем да го идентифицираме освен факта, че е биологично по произход“, казва координаторът на експедицията Ocean Exploration Сам Кандио от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

„То служи като напомняне колко малко знаем за собствената си планета и колко много ни остава да научим и оценим за нашия океан.“

Обектът със златист цвят е изваден на повърхността, след като бил забелязан по време на експедиция в залива на Аляска. NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

Странният куполообразен обект е намерен на около 3300 метра под повърхността на океана на подводна планина в залива на Аляска. То е широко около 10 сантиметра. Изглежда, че има малка дупка близо до основата и учените първоначално смятаха, че може да е черупка от яйце или някакъв вид мъртва гъба. Но след като извадили „златния“ предмет на повърхността, изследователите останали объркани.

Сега екипът се опитва да разбере дали кълбото е свързано с известен вид, нов вид, или представлява неизвестен еволюционен етап. „Вероятно няма да научим повече, докато не успеем да го поставим в лабораторна среда, където можем да продължим да черпим от колективния опит на научната общност с по-сложни инструменти, отколкото имаме на кораба“, отбелязва Кандио.

Експедицията на NOAA Seascape Alaska, открила кълбото, има за цел да разбере повече за сравнително неизвестните дълбоки води край бреговете на Аляска. Екипът планира да картографира региона и да узнае повече за съществата – известни и непознати, които обитават тези води.

„Новите видове имат потенциала да разкрият нови източници за медицински терапии и ваксини, храна, енергия и други ползи и знания за обществото – казва Кандио. – Данните и информацията, събрани по време на тази експедиция, ще ни помогнат да запълним пропуските в нашето разбиране за тази част от планетата, така че да можем по-добре да я управляваме и защитаваме.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес