Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антрополози откриха "магистралата на цивилизацията" на древните хора

07 октомври 2023, 09:40 часа • 37506 прочитания

Авторите на ново проучване казаха, че сега сухата зона на Източното Средиземноморие някога е била зелени поляни, през които нашите предци са мигрирали от Африка.

Нашият вид, Homo sapiens, се е разпръснал извън своя роден континент Африка през няколко периода, включително последния междуледников период (преди приблизително 71 – 129 хиляди години). Учените отдавна спорят за географските маршрути на тези разселвания.

ОЩЕ: Не Африка, а Евразия се оказа люлката на човечеството

Този въпрос далеч не е толкова очевиден, колкото може да изглежда на пръв поглед, тъй като през по-голямата част от този период на Земята е било по-студено, отколкото е сега. А през по-студените периоди Сахара се разширява значително, понякога поглъщайки долината на Нил и превръщайки излизането от Африка в нелека задача.

Според днешните разбирания е имало два основни маршрута за разселване. Северен – от Синайския полуостров до Южния Левант, а след това до Арабия. И южен – през протока Баб ел-Мандеб към Южна Арабия. При това южният маршрут включвал преход през Червено море, затова той е разглеждан само за ледниковите периоди, когато морското равнище е било ниско. Но дори ниското морско ниво не обяснявало напълно как са могли хората да преминат по този маршрут: проливът не е изчезвал, а само се е стеснявал.

От друга страна, учените разглеждат разселването по северния коридор като най-вероятния път в междуледниковия период преди 71 – 129 хиляди години, отчитайки нарастващия брой археологически и палеонтологични открития.

Тези открития включват вкаменелости на хоминини и артефакти от известни пещери в средиземноморския Левант, както и фосили, отпечатъци от човешки стъпки и артефакти от средния палеолит от пустинята Нефуд. Имало само един проблем: за да стигнат до благодатния Левант, хората трябвало да преминат през Йорданската долина, която днес е много сурова климатично.

Международен екип учени са провели полеви изследвания в Йорданската долина. Те стигнали до извода, че през междуледниковия период там са текли пълноводни реки и поляните са се зеленеели – и именно по този път са мигрирали нашите предци. Резултатите от работата са публикувани в списанието Science Advances.

Край две вади – сухи речни корита, изследователите открили две каменни отломки, които очевидно са направени от човека и са използвани като оръдия. Тяхната възраст е определена с помощта на луминесцентния метод за датиране. Той позволява да се разбере колко време е минало от последното излагане на отлаганията на светлина.

Анализът показал, че инструментите най-вероятно са били използвани преди около 84 хиляди години, след което са били изоставени (изгубени) на брега на вадите и с течение на времето отломките се покрили с пръст.

ОЩЕ: "Сурово и готово за битка": показаха лицето на най-древния Хомо сапиенс

Учените взели известни палеохидроложки данни от Йорданската долина от този период. Според тях на мястото на сегашните вади течали реки с блатисти брегове, а наоколо се простирали ливади и савани. Антрополозите рядко разглеждат такива места като миграционни маршрути, защото според преобладаващите идеи ловците събирачи се нуждаели за стоянки от голям воден басейн, желателно езеро.

Според учените техните открития, направени по бреговете на вадите, показват, че в Йорданската долина е съществувал „влажен коридор“, през който Homo sapiens са излизали от Африка. Това се съчетава добре с находките, направени в Арабия и Леванта.

Северният коридор, който пресича Нил и води през Синайския полуостров към Леванта и Арабия, е единственият сухопътен маршрут от Африка, смятат учените. Според тях ловците събирачи е трябвало да предпочетат този маршрут за своите миграции пред съмнителното удоволствие от прекосяването на Червено море.

Авторите смятат, че хората са мигрирали по северния път, използвайки малките заблатени зони покрай реките, които тогава са течали през коритата на днешните вади, и ловувайки в малко по-сухи райони – пасищата в долините. „Въпреки че предишни проучвания са търсили големи езера като потенциални места за водопой, всъщност малките водно-блатисти зони са били много важни като отправни точки по време на миграция“, пишат изследователите.

Днес тези две каменни отломки са единственото свидетелство за присъствието на древни хора в Йорданската долина през междуледниковия период. Авторите на изследването отбелязват, че са необходими по-широки разкопки в региона, които според тях ще предоставят повече доказателства за миграцията на Homo sapiens.

ОЩЕ: Палеонтолози описаха представител на "трета човешка линия"

Нека добавим, че съществува и алтернативен подход за обяснение на миграцията на нашия вид от Африка. Ширината на протока Баб ел-Мандеб е съпоставима с ширината на проливите, които разделят от сушата Крит и редица други гръцки острови, на които има следи от други разумни видове (например неандерталци). намерени. Това означава, че морските проливи не са били непреодолимо препятствие за хората от миналото.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес