Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аномалия на Слънцето носи магнитна буря

06 октомври 2015, 14:15 часа • 11346 прочитания

Аномалия на Слънцето ще предизвика магнитна буря на Земята. Тя ще започне вечерта на 6 октомври и ще продължи през целия ден на 7 октомври.

Това съобщава ТАСС, като цитира завеждащия лабораторията за вариация на космическите лъчи в Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните Антолий Белов.

"Високоскоростният поток слънчев вятър, който беше изхвърлен от коронална дупка с размер една четвърт от слънчевия диск, ще достигне Земята вечерта на 6 октомври", пояснил Белов.

По думите му "тъмната област" на Слънцето се е формирала още преди около половин година. Тя оказва въздействие на Земята, когато Слънцето, въртейки се, се оказва обърнато с тази "тъмна област" към нашата планета – около веднъж на 27 дни.

Аналогични коронални дупки, както показват наблюденията на учените, периодично могат да предизвикват магнитни бури на Земята. Продължителността на "живот" на такива дупки е до една-две години.

Короналните дупки са области в слънчевата корона с понижена плътност и температура на плазмата. Появата на такива дупки се свързва от учените с периода на минимална слънчева активност.

По спектрална класификация Слънцето се отнася към типа G2V ("жълто джудже"). Температурата на неговата повърхност достига 6000 келвина.

Разстоянието от Слънцето до Земята е 150 милиона километра.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес