Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравните власти очакват по-сериозна грипна вълна тази зима

12 октомври 2022, 12:25 часа • 1354 прочитания

Има опасност от по-сериозна грипна вълна тази зима. Това предупредиха на брифинг здравните власти.

"Трудно може да се прави прогноза какъв точно ще е грипният сезон. Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката се увеличава, а пикът се достига през януари", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му най-добре е да се имунизираме срещу грип през октомври - ноември. "Нашият организъм има нужда от 3-4 седмици да изработи пълен имунитет", подчерта той.

„В момента сме притеснени поради данните от Южното полукълбо, Австралия и Нова Зеландия, които се сблъскаха с най-тежката си епидемия и съвсем възможно е това да се случи и в Северното полукълбо. Успокоени сме, че Националната програма при профилактика на разпространението на грипа при над 60-годишните е вече в ход”, заяви още доц. Кунчев.

"Разпределението на грипните ваксини по националната програма за хората над 65 г. на 90% вече е факт. Остават малък брой общопрактикуващи лекари, които до края на седмицата ще получат ваксините против грип", заяви той.

Доц. Кунчев допълни, че за момента ситуацията с разпространението на грипа е спокойна както в България, така на Балканите и Европа.

"Разполагаме с ваксини, а с навременни мерки, бихме могли да избегнем сериозна грипна вълна. Четири валентните ваксини са вече налични и хората могат да се възползват от тях. Октомври месец е най-доброто време за ваксинация, за да може организмът да изгради имунитет през зимните месеци", каза от своя страна д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

ОЩЕ: Педиатър: За децата грипът е по-опасен от COVID-19

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес