Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравната реформа на Москов изглежда окончателно пропада

15 ноември 2016, 17:00 часа • 4500 прочитания

Здравната реформа на Петър Москов изглежда няма да тръгне скоро, ако въобще стане факт. Това става ясно от изказване на председателя на здравната комисия в парламента Дарина Дариткова.

"Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", обясни Дариткова пред Mediapool.

Припомняме, че по план догодина разделението на основен и допълнителен здравен пакет трябваше да стане факт. Идеята беше в основния пакет да попадат тежките и социално значими заболявания, които изискват незабавен прием в болница, а в допълнителния – състояния, които позволяват планов прием в болница и съответно се формират листи на чакащите пациенти. В крайния вариант около 200 клинични пътеки попаднаха в основния пакет, 60 – и в основния, и в допълнителния, като лекарите трябваше да преценяват според тежестта на състоянието дали пациентът веднага да бъде приет в болница или да препоръча планов прием, който може да бъде отложен с до два месеца, а едва 3 клинични пътеки останаха изцяло в допълнителния пакет. Първият опит за това разделение не беше успешен, защото Конституционният съд го блокира началото на март заради нормативна неяснота - липсват критерии, по които се прави разделението на пакетите.

Междувременно депутатът от БСП Емил Райнов обяви, че е възможно т.нар. пръстов идентификатор в болниците да бъде премахнат - предстоели разговори по темата. Дори това да стане обаче, парите за въвеждането на системата няма да бъдат възстановени, коментира управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева, припомня "Дарик". От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен за приеманите в пациентите болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес