Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

16 май 2024, 14:10 часа • 6510 прочитания

Фармацевтичният гигант Pfizer ще плати до 250 милиона долара за уреждане на над 10 000 съдебни дела в САЩ, съобщи Financial Times на 16 май. Става въпрос за искове за нанесени телесни повреди от потребители на лекарството за киселини в стомаха Zantac ("Зантак").

Лекарство, което може да причини рак

Одобрено за първи път през 1983 г., "Зантак" става най-продаваното лекарство в света през 1988 г. и е един от първите медикаменти, чиито годишни продажби надхвърлят 1 млрд. долара.

През 2020 г. обаче американският здравен регулатор FDA инструктира всички компании да изтеглят Zantac от пазара, след като потвърди, че основната съставка на лекарството (NDMA) може да се превърне във възможен канцероген с течение на времето или при излагане на високи температури.

Още: Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

След това Zantac се върна на пазара с нов състав, който не включва веществото ранитидин.

Лекарството се предлага и в българската фармацевтична мрежа. От Actualno.com изпратихме въпроси към няколко компании дали са регистрирали оплаквания от потребители на лекарства с ранитидин, а също какви мерки смятат да предприемат предвид новината за Pfizer и имат ли препоръка от ЕМА/ИАЛ за изтегляне на определени лекарства от пазара.

Отговориха ни от "ФЬОНИКС Фарма": "ФЬОНИКС Фарма не предлага лекарствени продукти, които съдържат ранитидин, от есента на 2019 г. Във ФЬОНИКС Фарма не сме получавали оплаквания, свързани с качеството и безопасността на лекарствени продукти, които съдържат ранитидин".

Исковете срещу Pfizer

Pfizer е трябвало да плати между 200 и 250 млн. долара при уреждането на споровете, съобщава Financial Times, като се позовава на двама души, информирани за сделката.

Снимка: Getty Images

Споразумението е било оповестено в съдебна документация в Делауеър миналата седмица и има за цел да намали потенциалната отговорност на Pfizer, гласи още информацията. От фармацевтичния гигант все още не са коментирали темата.

Още: Знаково дело в Германия срещу ковид ваксината на Pfizer/BioNTech

Pfizer, която е продавала Zantac между 1998 и 2006 г., заяви по-рано, че продължава „енергично да се защитава срещу съдебните искове", които според нея не са подкрепени от "надеждни научни доказателства". Производителят на лекарства добави, че „е проучил и ще продължи да проучва възможности за уреждане на определени дела, ако това е уместно, и е уредил определени дела“, стана ясно от публикация на Bloomberg преди няколко дни.

В нея бе споменато, че друг фармацевтичен гигант - Sanofi - е уредил приблизително 4000 дела за Zantac в САЩ, като е платил 100 млн. долара. Това е приблизително по 25 000 долара на ищец. В публикацията не беше споменато колко трябва да извади Pfizer, за да уреди исковете срещу компанията, но сега от информацията на FT става ясно, че и тя плаща по 25 000 долара на ищец.

И друг производител на "Зантак" - GSK ("ГлаксоСмитКлайн") - е най-изложен на съдебни спорове и вече е уредил няколко дела в съдилища в Калифорния. През октомври миналата година "Ройтерс" съобщи за 79 000 неуредени случая на компанията.

Миналата седмица в Чикаго започна първият съдебен процес, в който участва потребител на Zantac. 89-годишната Анджела Валадес твърди, че е развила рак на дебелото черво след употребата на антиацида. Нейното дело е срещу GSK и Boehringer.

Компаниите, изправени пред федерални съдебни дела, включително Pfizer, спечелиха огромна победа през 2022 г., когато окръжен съдия във Флорида отхвърли научната обосновка на твърденията, че Zantac може да причини рак. Решението освободи производителите на лекарства от защитата срещу приблизително 50 000 дела във федералния съд на Флорида.

Още: Moderna съди Pfizer и BioNTech, копирали нейна технология за ковид ваксините

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес