Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Таня Андреева: ГЕРБ върнаха Александров, част от проблемите са в Обществения съвет на Фонда

21 април 2016, 09:00 часа • 1891 прочитания

Уволних г-н Александров заради сигнали за същите порочни практики на работата във Фонда за лечение на деца, всички сигнали бяха проверени, доказани. Ставаше въпрос за неправилно изразходване на средствата, квартири в чужбина, забавяне на разглеждането на досиетата на болните деца и забавяне на изпращането им чужбина. Това каза здравният министър на кабинета "Орешарски" д-р Таня Андреева относно ареста на шефа на Фонд за лечение на деца Павел Александров.

Според нея Александров не е единственият виновен. Проблемите са свързани и с част от Обществения съвет на Фонда, в който има лекари, експерти, които не са медицински лица и всички носят солидарна отговорност. По думите ѝ Фондът е проблемен от близо 10 години: „Тази структура на Фонда не работи добре и там трябва да настъпи коренна промяна".

Андреева разказа още в ефира на bTV, че съвместно със светкавично назначения нов шеф на Фонда проф. Пилософ и други колеги е бил разработен чудесен правилник за работата на Фонда. „Толкова истерична съпротива имаше, че се замислих защо се случва. Много по-удобно е, за да се работи на тъмно, отколкото да има ясни правила", бяха думите ѝ.

Най-гръмогласните във времето успяваха да прогонят всички директори. ГЕРБ върнаха г-н Александров и започна тази практика отново. Мирослав Ненков върна Александров, сигурно има своето обяснение за това, както и директора на "Бул Био", който уволних, но който беше върнат от Москов, добави Андреева, визирайки скандала с ваксините от Турция.

Андреева е на мнение, че скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват. Проблемът е в разбойниците в системата. Трябва силно да те боли за хората, с които работиш, смята тя. „Надявам се това да не е показва акция и към проблема изобщо, а не само до арестуването на един директор.“, допълни още бившият здравен министър.

Тя изрази възмущението си, че има лимит за бременните с проблеми, касата налага лимит. Болниците не могат да ги върнат и болниците работят на загуба. Те не са търговски предприятия. Лекарят трябва да постави диагноза, а не да стои с листчето и да калкулира, е мнението на бившия здравен министър.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес