Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спреният проект за протонен център - изостави ли държавата онкоболните?

05 октомври 2023, 13:10 часа • 2598 прочитания

Всички бяхме наясно, че честата смяна на власта няма да доведе до нищо хубаво, макар да се чуваха и обратните тези, че трябва да има избори всяка година, защото тогава управляващите са в непрекъсната кондиция и страх, че ще ги сменят, затова работят усърдно. Нищо подобно.

Нацията ни бе попарена тези дни с поредна тъжна новина за част от най-уязвимите ни сънародници – онкоболните.

След като провали проектът за Национален циклотронен център, след като толкова години буксува изграждането на национална детска болница, сега държавата свали от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) изграждането и на Национален център за лъчелечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на онкоболни деца. Още: Държавата не изоставя Центъра за протонна терапия дори след отпадането му от Плана за възстановяване

С първия проект трябваше да се осигурят изотопи за диагностика и лечение на онкоболни, които държавата ни купува прескъпо от чужбина и транспортира със самолет. За него вече са платени близо 10 милиона лева, а построяването на сграда за купения вече циклотрон, който е като мини ядрена централа, ще струва над 28 милиона лева. Но той отдавна е зациклил – от началото на 2016 г. досега не е помръднало нищо: Първа присъда за провален проект за диагностика, спасяващ живота на безброй онкоболни

По втория проект трябваше да се изгради национална многопрофилна детска болница, за която проваленият проект е на стойност 93,4 млн. лв. Договорът за строителството ѝ е прекратен, а за нов е твърде далеч дори да се говори. Има само терен, но дори не е избран изпълнителят, който трябва да разруши сградите, за да построят чисто ново лечебно заведение: Години ще чакаме национална детска болница: Отговор на здравния министър

С третия трябваше да се създаде национален протонен център за лъчелечение, за който бяха заложени 157,4 млн. лв. Финансирането му е одобрено от ПВУ, но преди няколко дни правителството свали този проект от плана заедно с още 17 други. Мотивът е, че няма напредък повече от година, каквото е изискването на ЕК да го финансира, че няма как до 30 юни 2026 г. да бъдат проведени тепърва обществените поръчки, да се изгради, да бъде закупено оборудването, да тръгне и да бъде разплатено.

(Конкретното решение на правителството за отпадане на проекта за протонен център)

Финансовият министър Асен Василев обясни, че тъй като имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с над година забавяне отпадат по естествен начин. По думите му това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и от Министерството на здравеопазването, няма да се случи, но със средства от държавния бюджет.

„Никой не се е отказал от проекта за протонния ускорител, но той се движи с около година закъснение. Има стриктна дата - края на 2026 г., за завършване на всички проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът за протонния център е сложен и рискът да не се реализира дотогава вече е много близък до 100%. Не можем да рискуваме“, заяви също и премиерът акад. Николай Денков. 

(Прессъобщение на правителството за ревизираните проекти)

Подготовката за него е започнала от 3 години. По него работят медици и експерти от клиниката по лъчетерапия в УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски“. Проф. д-р Веселина Първанова, проф. д-р Иглика Михайлова, д-р Димчо Георгиев (дм) и инж. Физик Нели Гешева-Атанасова, излязоха с остра реакция срещу оттеглянето на проекта.

Другата гледна точка

„Позволяваме си остро да възразим. Проектът, който беше създаден от медицинските специалисти и беше публикуван за обществено обсъждане, е отпаднал, без да бъде обсъдено предварително нито с авторите на проекта, нито с обществото“, възнегодуваха те и поискаха да бъдат изслушани от парламентарната комисия по здравеопазване.   

„Защо да бъде финансиран с други средства вече финансиран проект? За да се случи това, което от години се случва с детската болница и други обекти в страната? Ние не сме информирани за критериите, по които г-н Асен Василев отчита забавянето на проекта, но държим да отбележим: Подготовката за проекта при нас е в ход от 3 години и тя включва обучение, изготвяне на примерно задание за проектиране, спецификаци за части от оборудването и др. детайли. Всички стъпки за бързо стартиране на проекта са споделени с работната група в МЗ, която по задание на министър проф. Христо Хинков миналата седмица създадената работна група изработи критерии за избор на лечебно заведение. Работата ѝ следва да завърши до 6 октомври 2023 г.“, допълват те.

Посочват, че вече са доказали възможностите си да реализират голям инвестиционен проект по ОП "Регионално развитие", завършил успешно през 2015 г. Още: Онкологичните болници се увеличават, но смърността не спада

"В България се изгради модерна инфраструктура и се въведоха в експлоатация 25 уредби за лъчелечение. По тази програма в УСБАЛО-ЕАД бе изградена нова инфраструктура на площ 4000 м2 и годишно се лекуват 2500 болни с онкологични и някои нетуморни заболявания на два линейни ускорителя и един специализиран, единствен у нас, за хеликална томотерапия с предимство при костно-мозъчни трансплантации на злокачествени хематологични заболявания", припомнят медиците.

Нужна е подкрепа

Сега те очакват подкрепа съществуващата инфраструктура да бъде надградена със създаване на Национален протонен център, което ще разшири възможностите за лечението на близо 600 болни годишно с иновативен, но стандартен метод на лечение.

"Не считаме, че отклонените средства от проекта за протонна терапия ще бъдат по-полезни и с финансова възвращаемост в друго? И защо се търси финансова полза, а не резултат от връщането на оздравели болни на работните им места с по-малко увреждания?", недоумяват от онкологичната болница.

Писмото им обаче завършва оптимистично: „Не допускаме, че това правителство ще отложи във времето реализирането на проекта с незнайни и обещани средства, за да ни изпреварят отово съседни страни на Балканите“.

Специалисти поясняват, че протоните атакуват тумора буквално в последната секунда. Този момент е известен на физиците като Връх на Брег. Протонната терапия, подобно на лъчевата терапия, използва интензивен лъч от концентрирана енергия, която унищожава раковите клетки. За разлика от лъчетерапията, при която се използват рентгенови лъчи, тук лекарите използват протони.

Физическите свойства на протоните се различават по това, че енергията действа различно в целия лъч. По-голямата част от радиацията се излъчва вътре в тумора и не отива по- далеч в тялото. За сравнение, по време на конвенционалната лъчетерапия, уредът облъчва всички тъкани по пътя на лъча.

Основните предимства на протонната терапия е, че намалява риска от вторичен рак, особено при деца, намалява броя и тежестта на страничните ефекти.

Протонната терапия е с 60% по-точна от лъчетерапията, а туморът получава по-висока доза радиация, без да се засягат съседните здрави тъкани, страничните ефекти са по-малко, по-бърза и по-безопасна е за лечение при деца и възрастни. Още: Докога? Онкоболна жена почина след 3 часа в линейка пред болницата

Процедурата отнема 45-60 минути, като 75% от времето се отделя за настройка на апарата.

За терапията не е необходима хоспитализация и пациентът може веднага да се върне към обичайния си живот.

Към момента българските пациенти с онкологични заболявания нямат достъп до лечение с протонна терапия в България и в съседните ни страни. НЗОК плаща големи суми за провеждане на такова лечение в лечебни заведения от държави, членки на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария.

В Европа работят над 30 центъра за протонна терапия в 14 държави (Франция, Испания, Италия, Германия, Белгия, Великобритания, Русия, Швеция, Полша, Чехия, Австрия, Холандия, Дания, Швейцария), но няма протонни терапевтични центрове нито в България, нито в съседните ни страни – Румъния, Гърция или Турция.

Общо 18 проекта отпаднаха от Плана за възстановяване и устойчивост в края на септември месец на обща стойност 1,13 млрд. лева.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес