Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният здравен министър успокои за Ковид, критикува Кирил Петков за плана му и за Александровска болница

13 октомври 2022, 08:28 часа • 2808 прочитания

Здравната система ще се справи с грипа и Ковид-19. Разполагаме със 190 000 противогрипни ваксини, с 40 000 по-малко от миналата година, защото миналата година бракувахме. Това е много неприятно, защото антиваксърската кампания пречи на всякакъв вид имунизации. Ваксинацията срещу грип намалява тежкото прекарване с 40% и с 80% смъртността от тази болест. Около 30% от българите се ваксинират срещу грип. Това заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Министърът се оплака, че всичко това води до отказ от ваксинация срещу опасни болести – например като полиомелит. И заяви, че всеки лекар трябва да се обърне към съответното РЗИ и да каже каква ваксина му липсва и какво количество му трябва.

Относно ковид ситуацията, здравният министър заяви, че не може да каже, че има повишение на тежката заболеваемост. Протича като грип, за 4-5 дни. Няма много постъпващи в болница, няма заемане на интензивни отделния, каза той пред bTV.

Седмицата на коронавируса: Сякаш започващата вълна бързо спря да расте

Д-р Меджидиев разкритикува и плана на правителството на Кирил Петков в отделните райони на България да се следи и отбелязва с цветове каква е заетостта на интензивните легла. По думите му, той и събрани от него експерти не могли да разберат каква е целта.

Що се отнася до заплатите за лекари и медици, д-р Меджидиев отказа да говори в цифри, но "при всички положения стойностите ще са по-високи от тези, които са в момента", говорейки за базовото заплащане. Но това щяло да стане, ако съответните хора "са си изработили парите". За целта се създава специализиран механизъм.

Служебният здравен министър изрази притеснение и за Александровска болница. "Положението изобщо не е прекрасно", каза той и обясни, че имало много просрочени задължения. Още преди настоящото ръководство и натрупаните от него задължения има натрупани дългове от предишното ръководство за 23 млн. лева, заяви д-р Меджидиев. И добави, че ще бъде отпуснат заем - по времето на Кирил Петков е взето решение за 35 млн. лв. заем, но парите не са отпуснати. Сега служебното правителство ще промени условията на заема - нямало да трябва да се сключат споразумения за разсрочване на дълговете с всички кредитори като условие да се получат държавните пари. "С почти всички" кредитори сме се споразумели, заяви служебният здравен министър. "Нямаме големи притеснения за друга болница, както за Александровска", поясни Меджидиев.

ОЩЕ: Изпратиха в прокуратурата нарушения в Александровска болница

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес