Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на НЗОК: Обмисля се Касата да покрие потребителската такса за децата

01 февруари 2022, 08:05 часа • 2064 прочитания

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви пред БНТ, че се обмисля, а и най-вероятно ще бъде прието Касата да покрие потребителската такса за децата. Салчев не уточни какво точно има предвид, но вероятно визира предложение на Лекарския съюз още от 2019 година - да има потребителска такса за преглед и на деца, т.е. под 18 години.

Той добави, че здравните вноски няма да се променят и остава 8%. Бюджетът на НЗОК за 2022 г. е 6 050 749 900 лв., като повече пари са отделени за извънболничната медицинска помощ. Скъполатените лекарства няма да влияят върху обема и цените на лекарствата, които са за масовите заболявания или социално-значимите заболявания, посочи Салчев.

Увеличил се броят на ПСР тестовете с около 100-110 000 теста. Реалната пазарна цена на ПСР тестът може да стигне до 180 лева, зависимо от пазара.

За цената на клиничните пътеки проф. Салчев е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров не само да има промяна, но да има разделяне на част от алгоритмите на клиничните пътеки, които да бъдат пренасочени в извънболничната медицинска помощ. Другата цел пред проф. Петко Салчев е да вдигне цената на клиничната пътека на естественото раждане.

Управител на НЗОК проф. Петко Салчев вече е спрял да брои колко пъти му е поискана оставката. Директни плащания към зъботехниците в момента нормативната база не позволява, коментира той. „Защо да подавам оставка, те непрекъснато може да я искат, а аз мисля, че правилно си върша работата“, недоумява Салчев. 

Още: Адвокат Мария Шаркова: След поставяне на бустерна доза, няма да има има ограничение на зеления сертификат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес