Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска и китайска ваксина срещу коронавирус: Унгария може, България – не, според нашия представител в EMA

01 февруари 2021, 08:34 часа • 7254 прочитания

Не, не може – така проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата (EMA) отговори на въпрос може ли България самостоятелно да се договоря с производители на ваксини срещу коронавирус. По думите му, процедурата е централизирана и е съгласно европейското законодателство.

Попитан обаче как така Унгария като страна-членка на ЕС се договори и одобри за ползване руската ваксина "Спутник V" и китайската "Синовакс", професорът посочи, че би било възможно през процедура за одобряване само на територията на Унгария. "В България принципът е ясен – само и единствено през Европейската комисия", подчерта Гетов пред БНТ. Той обаче уточни, че се разглежда възможността "Спутник V" да бъде одобрена за ЕС, но досега няма заявки и интерес към китайска ваксина.

Смятам, че ще останат неупотребени ваксини, посочи Гетов.

Ваксината на AstraZeneca не е забранена за приложение на хора над 55-годишна възраст. Две от клиничните проучвания на компанията не са приключили – оценени са само две други проучвания, в които делът на пациентите над 55 години е твърде малък, за да се оцени, че ваксината е ефективна и безопасна. "Няма данни, които да доказват същата ефикасност, както при хората между 18 и 55 години", поясни Гетов.

Ваксината на AstraZeneca има ефикасност от 59,9%, посочи професорът. Това значи, че от 10 души, предпазва напълно 6 т.е. те не се разболяват, останалите 4 може да се заразят, но няма да изкарат болестта тежко.

По думите на проф. Гетов, няма никакви данни за по-различни странични реакции от ваксината "Комирнати" (на Pfizer/BioNTech), която беше първата одобрена на Запад. Той посочи, че не може да бъде доказано, че 23 души (всичките над 80 години) са починали заради показана ваксина – тези хора са били в много крехко здраве. Според него, не било логично гражданите да избират с коя ваксина да се ваксинират - това е специфичен лекарствен продукт.

"Моето очакване е наесен да стигнем заветните проценти ваксинирани (за формиране на колективен имунитет)", каза Гетов.

В Европа има държави в екстремни условия – в Португалия има само 7 легла за интензивна грижа, заради COVID-19, заяви Гетов. Според него, сега не било времето да се разхлабват мерки в България.

Пред Нова телевизия, д-р Аспарух Илиев от Университета в Берн посочи, че сега е по-важно епидемиологично да се обърне внимание на британския щам на коронавируса. Южноафриканският и бразилският вариант все още не са толкова важни – като се хванат случаи в Гърция например, тогава трябва да им се обърне внимание.

Бих бил предпазлив по отношение на училищата – над 12-годишна възраст и младежите до 24 години, подчерта Илиев.

Още: Коронавирусът в България: Спад в броя на новите случаи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес