Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Професор Кантарджиев за коронавируса: Нищо по-различно от грипните епидемии

28 февруари 2020, 08:47 часа • 5573 прочитания

Нищо по-различно от сезонните грипни епидемии. Даже се доказа, че коронавирусът не е толкова опасен за бременни жени и малки деца. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

Няма нито една проба, която да ни съмнява. Тези, които ни съмняват, пускаме други изследвания, различни тестове, увери Кантарджиев. Не е опасен за младите – опасен е за възрастните, както е грипът. Както се пазят от грип, така и от коронавирус, добави професорът. И заяви, че сега голямата цел е да се предотврати по-широко разпространение.

Този коронавирус няма специфично лечение. Има данни, че в Китай са лекувани с някои хора антивирусни лекарства, но са много малко и резултатите не позволяват да се извадят категорични заключения и да се препоръчва специфично лечение, уточни Кантарджиев. За какво лечение става въпрос – научете в този материал!

Кантарджиев иронизира и, че софиянци изкупили всички противогрипни препарати и понеже срокът за годност на такива лекарства е 10 години, за догодина щели да са готови за сезонната грипна епидемия.

В момента имаме ку треска в Етрополе. Ако там се изтърват нещата, смъртността е 10-12%. Мисля, че някои хора трябва да се позамислят спрямо коронавируса, където е 3%, подчерта Кантарджиев. А български лекари вече обърнаха внимание, че има много нерегистрирани случаи на зараза с коронавирус, защото хората ги изкарват леко и оздравяват т.е. няма кой да ги регистрира, което смъква още повече нивото на смъртност – сега то е около 3%.

Каква е актуалната ситуация в България с коронавируса - научете в този материал!

Каква е актуалната ситуация в света - научете в този материал!

Actualno.com следи за вас разпространението на коронавируса и мерките за сигурност у нас в Live блог

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес