Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Сега сме в деликатен момент, ваксинирайте се

29 май 2021, 08:30 часа • 8813 прочитания

Сега сме в много деликатен момент и моето послание към разбраните хора е да продължават да се ваксинират. 

Това заяви в предаването "Тази събота" по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че засега е въпрос на два-три дни да се смени кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech по отношение на ваксинирането на децата. Проф. Кантарджиев отправи апел към личните лекари да убеждават възрастните хора да се ваксинират.

Проф. Кантарджиев заяви, че сертификатът се издава от мястото, където е направена втората апликация на ваксината. Той посочи, че при ваксината на Johnson&Johnson сертификатът се издава веднага, тъй като препаратът е еднодозов.

Най-важното е да не допускаме влизането на варианти на вируса в държави, в които го има в момента. Това, което ме плаши в момента, е, че не правим достатъчно секвениране. "Всеки, който е ваксиниран и се разболее, трябва да бъде задължително изследван с PCR тест и неговия материал да бъде секвениран". Професорът уточни, че това важи и за хората, които повторно са се разболели от коронавируса. В момента десет болни заразяват шест, посочи още проф. Кантарджиев.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес