Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. д-р Владов: Броят на трансплантациите рязко спадна през последните месеци

06 октомври 2020, 20:10 часа • 1956 прочитания

Българският лекар има нужда от известно легитимиране пред обществото, че си върши работата както трябва. Това е признание за съсловието, което в последните месеци показа много качества и че може да се разчита на него. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ проф. д-р Никола Владов - специалист по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, по повод новината, че е предложен за орден "Стара планина" I степен.

"Лекарите показаха висок морал, високи професионални качества, вършат си работата, не роптаят, не се оплакват, въпреки че не им е леко, въпреки че дежурствата са тежки, изнемогват на моменти", продължи той. По думите му проблемът в отношенията пациент-лекар е "всеобхватен" и грешката е и в двете страни. "Българските лекари си вършат работата така както трябва, пък българските пациенти са доста нетърпеливи и искат всичко да става веднага", отбеляза проф. Владов.

Медикът сподели, че 13 години след първата му трансплантация, "нещата се промениха, но не в добра посока". "За жалост, броят на трансплантациите рязко спадна през последните месеци, броят на донорите намаля много", подчерта той. През 2018-а и 2019-а е имало 18 донора през едната година, 16 - през другата, а тази година са само 5 до момента, уточни проф. Владов.

"Въобще не можем да се сравняваме с Европа на този етап. Това е един процес, който е продължителен. Трябва да се търси, да се намери верния път. За него говорим от много години и, за жалост, не можем да го намерим", призна той. "Сега има голямо желание от страна на Министерството на здравеопазването да се възроди този процес и да започне интензивно да се работи в тази посока. Надявам се този път да успеем", каза още проф. Владов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес