Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Персонал трябва на психодиспансерите, не нова апаратура, заяви експерт

12 февруари 2020, 10:05 часа • 1911 прочитания

"Липсва разбиране, че болната душа се гледа от хора. Ние нямаме нуждата от скъпа апаратура, а от огромен персонал, който да е добре мотивиран". Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър пред BTV.

По думите й хората, които работят в момента в психиатричните клиники, са на средна възраст над 50 г. Това означава, че в следващите години те ще се пенсионират. Нови обаче няма.

В момента у нас има 12-те клиники от този тип. В тях не достигат 51 здравни работници: 25 лекари, 11 медицински сестри, 15 санитари и 2-ма социални работници.

"В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали, няма дежурен лекар 24 часа. Това е огромен проблем на системата и за мен лично той е по-голям от битовите условия", категорична бе д-р Цветеслава Гълъбова и добави:"Това е огромен проблем. Персоналът трябва да е добре мотивиран и с адекватно заплащане".

Експертът коментира доклада на омбудсманът Диана Ковачева, в който се посочва, че затворниците са по-добре хранени от психичноболните у нас. ПОДРОБНОСТИ ОТ НЕГО ТУК.

Според констатациите на омбудсманът един храноден в психиатрия е 1,92 лв.

"В нашата болница един храноден е около 3,50 лв., но и тази сума е крайно недостатъчна. Храненето трябва да е балансирано и пълноценно. Освен това медикаментите, с които се лекуват тежките психични болести, повишават апетита. Болните не са доволни от храната, малко им е, но това са възможностите", обясни директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

Стотици живеят с години в психиатриите, близките им не ги искат. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници, припомнят от BTV. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства. Те обаче трябва да бъдат разумно похарчени.

"Разчитам Националната стратегия за психично здраве да бъде приета. Тя е на финалната права. Всичко, което се искаше от нас, е направено. Стратегията предвижда да се разкриват нови заведения. Тези, които се намират на неподходящо място или имат лоши битови условия, ще бъдат релокирани. Предвиждаме и разкриване на нови заведения", поясни Цветеслава Гълъбова.

Защо Националната стратегия за психично здраве стои на трупчета, след като за нея има осигурено и финансиране? ВИЖТЕ ТУК.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес