Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК: 1200 лева за лекари на първа линия при нова вълна

06 юли 2021, 23:35 часа • 4049 прочитания

С 200 лв. се вдига бонусът, който лекарите на първа линия в болниците ще вземат при следваща вълна. Ако заболеваемостта мине 600 души на 100 хил. население, по 1200 лева вместо по 1000 ще взимат медиците на пълен работен ден в рисково отделение. Това предвиждат промени в методиката за изплащане на допълнителни средства на болници, ДКЦ-та и джипита по време на епидемичната обстановка, предложени от Здравната каса. Те влизат в сила от 1 юли.

С тях се прекратява и изплащането на калпак на 1000 лв., като се въвежда коефициент. За личните лекари и специалистите в ДКЦ-та и поликлиники той ще зависи от нивото на заболеваемостта у нас, а в болниците - от броя часове, в които медицинското лице е имало пряк контакт за лечение или диагностика на пациент с COVID. Ако заразените в страната са до 150 на 100 хил., джипитата ще получават по 250 лв. на месец, при до 300 болни - по 500 лв., до 600 заболели - 750 лв., а при над 600 инфектирани у нас на 100 хил. души население - пълните 1000 лв. По същия коефициент ще се определя и бонусът на медсестрите на личните лекари, които досега взимаха 360 лв.

Според моментните нива на заразени ще са допълнителните пари и за ДКЦ-та и поликлиники, които досега можеха да кандидатстват за месечна помощ от 30 000 лв. Реално бонусът от 1000 лв. остава за медицинския персонал, който цял месец работи в отделения за лечение и диагностика на пациенти с коронавирус - инфекциозните, новоразкритите COVID отделения, рентгеновите и др. За всички останали размерът на бонуса ще зависи от броя часове, в които пряко са работили с такива пациенти. Така например 21 работни дни в месеца, умножени по 8-часова продължителност, дават 168 отработени часа. 1000-та лева, разделени на тях, правят по около 6 лв. на час, т.е. ако един лекар, сестра, санитар и т.н. е работил например 20 часа през този месец с COVID пациенти, ще получи бонус от около 120 лв., обяснява пред “24 часа” шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Ако заболеваемостта обаче скочи на над 600 на 100 хил. души, тогава и сумата за пълен работен месец скача на 1200 лв. Причината за промените е, че изплащането по 1000 лв. досега, независимо за колко време и по какъв повод си се срещал с болен от COVID, пораждаше известно напрежение сред медиците. “Постига се по-справедливо разпределение на тази помощ и известна предвидимост за в бъдеще какво ще се случва. Ако приемем, че от другия месец влизаме във вълна, практически плащанията към лечебните заведения ще придобият абсолютно същия вид, какъвто са имали и досега с изключение на това, че този, който е направил една консултация или е дал едно дежурство, няма да получава 1000 лв. - колкото колегата, работил в COVID отделението цял месец”, коментира д-р Маджаров.

Промените в методиката предвиждат още нов регламент и за изплащането на 85% от отчетената дейност на болниците през януари миналата година. Тя бе въведана през 2020 г. като компенсацията за намелната дейност на лечебните заведения заради ограничаването на плановия прием. Досега всички лечебни заведения получаваха въпросните 85% без значение реално каква дейност за извършили, с изключение на случаите, когато този процент е надвишен. Тогава се изплаща пълната сума. Сега, за да получат 85% от средствата си се въвежда изискване през юли болниците да отчетат реално поне 50% дейност. От август пък процентът скача на 60 на сто. Реално обаче сега повече от болниците отчитат дейност около тези 85% и това условие няма да създаде проблем, обясни д-р Маджаров. То няма да се прилага и ако отново плановата дейност бъде спряна, защото тогава болниците няма как да достигнат такива процент. Лекарският съюз е постигнал съгласие с касата и ще настоява това уточнение да бъде спазено. Всички нови мерки обаче ще влязат в сила от юли, което означава, че през юни и бонусите от 1000 лв. и мярката за 85% ще продължат да се изплащат по стария ред.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес