Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалиха срока на действие на противоепидемичните мерки в София

03 август 2022, 16:39 часа • 3916 прочитания

Столичната регионална здравна инспекция издаде нова заповед с намален срок на действие на противоепидемичните мерки за София. Те ще са в сила от 4 до 19 август включително. 

Предходната заповед на СРЗИ от вчера предвиждаше 30-дневен срок на действие на мерките срещу COVID-19. Сред тях са носене на защитна маска за еднократна или многократна употреба от страна на всички лица, когато се намират на закрити места, достъпни за гражданите и/или предназначени за обществено ползване. Става въпрос за търговски обекти, транспортните средства от обществения транспорт, гари, автогари, Летище София, метростанции, лечебни заведения, аптеки и т.н.

Новият министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е провел среща с директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев днес - "във връзка с множеството въпроси, постъпили в Министерството на здравеопазването и Столичната регионална здравна инспекция, относно противоепидемичните мерки, които се въвеждат на територията на област София град, считано от 4 август", съобщиха от МЗ.

В рамките на срещата е била обсъдена актуалната епидемична обстановка в столицата и е взето решение за намаляване на срока на действие на мерките.

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

Кой е новият министър Асен Меджидиев - четете тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес