Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кантарджиев: Продължаваме ли да се събираме по моловете - нова вълна още този месец

05 февруари 2021, 08:59 часа • 7598 прочитания

Ако не се спазват мерките, продължава събирането на хора по молове и подигравателно носене на маските, в края на месеца ще има трета вълна на коронавируса и ново натоварване на здравната система. Това каза днес (5 февруари) директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Той призова да не се събират много хора на семейни събирания, защото според изследвания в САЩ, това е едно от основните места за зараза.

Според Кантарджиев в момента здравната система е много по-подготвена. "Основната разлика между стария вариант и английския вариант на COVID-19 е неговата по-голяма прилепивост", добави той, като уточни, че при стария вирус, ако сме на метър и половина един от друг, ще се заразим след 15 минути, докато с новия - това става за 5 минути.

Кантарджиев каза, че в центъра по заразни и паразитни болести постоянно се търсят и другите разновидности на вируса.

Според него българската ваксина няма да се появи толкова скоро, колкото е било обявено от нейните създатели, като още се правили опити върху мишки.

Кантраджиев посочи, че най-добрият имунитет срещу коронавируса се получава след разболяване, независимо колко антитела остават в организма.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес