Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илко Гетов: Лекарствата срещу COVID-19 не отменят ползата от ваксинацията

18 ноември 2021, 07:49 часа • 2531 прочитания

Лекарствата срещу COVID-19 вероятно ще бъдат налични през първото тримесечие на 2022 година. Ние обаче не трябва на 100% да разчитаме на тях. За това призова проф. Илко Гетов от ЕМА в ефира на БНТ.

Въпросът е кои хора ще могат да ползват лекарствата, от кого да се предписват, кой ще ги заплаща. Това е работата на експертните съвети към министъра на здравеопазването, на новия парламент и ролята на българските медицински общества и НЗОК да намерят най-разумния вариант, така че това, което имаме да се употреби правилно за тези, които имат потребност, поясни проф. Гетов.

По думите на Гетов към настоящия момент има две противовирусните лекарства. Лекарствата срещу COVID-19 имат отлична ефикасност и над 80% от случаите намаляват приема в болниците, намаляват тежкото протичане на коронавируса, спират репликацията на вируса и неговото размножаване върху организма, посочи специалистът. 

Амбицията на проф. Гетов е до края на годината лекарствата да бъдат разгледани. Въпреки разработването на новите лекарства срещу COVID-19, като това не отменя необходимостта от ваксинация.

Проф. Илко Гетов увери, че ще се положат всички усилия да се разрешат лекарствата за употреба с всички изисквания на регулатора. Обявената цена е 700 долара на един курс. За България цената ще бъде около 1000 лева на един курс.

Той уточни, че „Пфайзер“ продължават да работят за справянето с коронавируса. Далеч сме обаче от стъпката, когато коронавирусът ще стане хронично заболяване. Проф. Гетов отчете, че продължава прогресът с поставените дози ваксини – средно над 20 000 на ден са поставените дози ваксини. Поставят се всички ваксини, може би с по-голям превес на еднодозовите. Има и голям прогрес с поставянето на бустерната доза от РНК ваксините, коментира проф. Гетов. 

Проф. Гетов добави, че се прави нова ваксина, която тепърва предстои да бъде разглеждана в ЕМА. Тя е друг тип ваксина, има протеинна ваксина на „Санофи“ и вероятно ще се ползва като трета доза, която да подсили имунитета. Много упорито се работи, натискът е огромен и проблемът с пандемията е сериозен, подчерта проф. Гетов.

"Ще удържим положението, въпросът е да няма пета вълна. Това е вълната на неваксинираните", завърши проф. Илко Гетов.

Още: Проф. Илко Гетов: Ваксините срещу Covid-19 предпазват от смърт

Председателят на БЛС: Медиците са поставени в тотален бърнаут. Мерките срещу коронавируса проработиха, но отключиха други проблеми (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес