Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският регулатор одобри бустерите на Pfizer и Moderna срещу един от подвариантите на "Омикрон"

02 септември 2022, 13:00 часа • 2397 прочитания

Здравният регулатор на ЕС - Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) - съобщи, че е дал зелена светлина за две бустер ваксини, действащи срещу един от подвариантите на "Омикрон", както и срещу оригиналния щам на COVID-19.

Препаратите са на американско-германското партньорство Pfizer/BioNTech и на американската компания Moderna.

ОЩЕ: Modena съди Pfizer и BioNTech, копирали нейна технология за ковид ваксините

Одобрените ваксини са първите, които са насочени към подвариант BA.1 на варианта "Омикрон". Европейската комисия все пак трябва да даде окончателното си одобрение, но се очаква то да стане факт сравнително бързо.

Решението на ЕМА идва след обявеното от здравния регулатор на САЩ одобрение за бустер ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, насочени срещу подвариантите BA.4 и BA.5 на "Омикрон".

Новите ваксини, одобрени от ЕМА, се използват като бустерни инжекции за хора, които вече са получили пълна доза от оригиналния препарат срещу коронавирус. ЕМА препоръчва те да се използват от лица на възраст над 12 години.

"Тези ваксини са адаптирани версии на оригиналните ваксини Comirnaty (BioNTech-Pfizer) и Spikevax (Moderna), за да бъдат насочени към подварианта omicron BA.1 в допълнение към оригиналния щам SARS-CoV-2", заяви базираният в Амстердам регулатор.

Той също така заяви, че проучванията на ефекта на препаратите са показали, че те "предизвикват силни имунни реакции" и че "са по-ефективни при предизвикването на имунни реакции срещу подварианта BA.1, отколкото оригиналните ваксини".

Ваксините, предназначени за борба с подвариантите BA.4 и BA.5, все още се разглеждат, съобщиха от ЕМА. Решението за тях се очаква през следващите няколко седмици.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес