Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: При нашите пациенти Ремдесивир работи добре, нямаме нежелани реакции

29 октомври 2020, 19:00 часа • 6200 прочитания

С 2 593 флакона от препарата Ремдесивир ще бъдат лекувани средно тежките случаи на коронавирус у нас през следващите седмици. Първата партида от лекарството беше представена на медиите, преди да бъде раздадена на районните здравни инспекции и директно на някои от най-силно ангажираните в битката с COVID-19 болници у нас.

Водещите медици бяха категорични, че медикаментът е ефективен при лечението на COVID-19 в болнични условия. С доставения днес Ремдесивир може да се лекуват 260 човека в интензивни отделения, които имат нужда от допълнителен кислород. “Не се използва при леки пациенти или при цитокинова буря“, обясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. “Курсът на лечение е ясен – 2 флакона първия ден и после по флакон венозно следващите дни“, допълни той. Пенков посочи, че е запознат с проучването на СЗО, според което Ремдесивир не помага на тежките случаи на коронавирус, но видя в изследването пропуски в методологията. “Имат да работят по тяхната публикация още дълго време, преди академичната общност да им повярва“, категоричен е Пенков.

“Човек, ако прочете кратката характеристика на едно лекарство, ако е по-притеснителен, никога няма да се лекува с него – там има показание и още 10 противопоказания. Въпросът е, че не е толкова токсичен, добре се приема от нашите пациенти, няма съобщени нежелани реакции до настоящия момент“, отговори Пенков на въпрос на bTV.

Доставката е първата от договор, който предвижда всеки месец България да получава партиди от лекарството до края на март. Следващите ще са по 6000 флакона на месец. Стойността на контракта е 26 млн. лв., а днешната доставка е за 2,1 млн. лв. Преди нея в системата е имало 500 опаковки, а на места като Военно-медицинска академия резервите са били изчерпани, стана ясно от отговорите на специалистите, сред които – и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес