Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Законът стеснява възможностите за закупуване на кръв

12 юни 2015, 13:00 часа • 11305 прочитания

По темата за кръводаряването регулирането е далеч от реалността. То е идеално, но за съжаление това, което виждаме в дворовете на някои от лечебните заведения, е трагично. 

"Кръвта и кръвните съставки са безценни, но питайте всички, които имат нужда от онази банка кръв, дали тя е безплатна за тях. Многократно кой ли не заявява, че подобна търговия е забранена от закона, но какво да правият пациентите и техните близки?!". Това каза за предаването пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Радева, консултант по правно регулиране в здравеопазването.

По думите й законът изключително стеснява възможностите за закупуване на кръв. 

Един от случаите, които Законът регулира изрично, че кръвта може да бъде предмет на възмездна сделка, това е, когато самите лечебни заведения закупуват кръв, но естествено – в строго регламентирани случаи – само когато говорим за спешни случаи и няма достатъчно количества от съответните кръвни групи, обясни Радева. Тя допълни, че обаче това са пари, които трябва да излязат от лечебните заведения към донорите. 

Президентът на "Ротаракт" Стара Загора Веселин Николов сподели, че кампанията "Да бъдеш герой, е в твоята кръв" е да създаде у младите хора навика да даряват кръв редовно. 

"Някой, престрашил се веднъж, би могъл да се включи в подобни инициатива и за в бъдеще и то много пъти. Свидетели сме, тъй като за четвърта поредна година правим подобна кампания, на хора, които са били веднъж и се връщат отново на следващата година. Това е най-ценният дар", каза Николо. 

Той смята, че хубавата атмосфера, която се създава в кампаниите, помага на хората да преодолеят страха си и да харесат кръводаряването. Затова и кампаниите се провеждат вън от болниците.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес