Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Околийски: Трябва да устискаме до появата на ваксина срещу COVID-19

16 октомври 2020, 11:04 часа • 2029 прочитания

Отварянето на стадионите в България би трябвало да се обмисли много внимателно. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на радио „Фокус“ доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

„Неспазването на предпазните мерки може да ни завари на много места и се вижда, че в различни сетинги много бързо може да пламне епидемията. Този вирус не е толкова смъртоносен като ебола или морбили, но е много заразен, много вирулентен и ако се допусне много близък контакт с хора, които са в близки отношения, той много бързо може да се разпространи. Наблюдавахме това в дома в Качулка, в хор “Благоевград“, хокейни отбори в САЩ, където за часове повече от 70% от хората, които са били в подобен тип интензивен контакт, са се заразили. Смяташе се досега, че по време на спортове на открито рискът е малък, но при този хокеен отбор имаме доказателства, че при телесния контакт между състезателите един заразен заразява бързо и други“, обясни д-р Михаил Околийски. 

Призивът е хората да бъдат много внимателни предвид предстоящите футболни мачове. Допускането на зрители на трибуните предполага те да се пазят. 

„Умората от пандемията завладява хората. Това е феномен, който се наблюдава в целия свят. Той се изразява в съпротива, неспазване и скептицизъм по отношение на мерките. Но в крайна сметка става въпрос за живота ни и за живота на най-близките ни. Сега е моментът да покажем съзнание и да устискаме до появата на ваксина, за да може не чрез теории като обществен стаден имунитет, а базирано на научни доказателства, да предпазим обществото. Твърденията, че всички трябва да се заразим и така да предпазим обществото, не са етични и не се базират на досегашни научни доказателства от други епидемии. Това ще бъде много голям данък, който ще платим със смъртта на по-възрастните ни роднини и ще бъде непосилен за здравната ни система. И в момента има области, които се задъхват и не могат да бъдат приемани нови пациенти, които имат нужда от медицинско обслужване, а това не трябва да бъде допускано“, подчерта д-р Михаил Околийски.

Д-р Михаил Околийски призова за спазване на мерките за защита – дистанция, добра лична хигиена, носене на маски в затворени помещения и дори на открито при интензивен контакт.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес