Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Гломб не иска да се събужда с два рейса пълни с ковид, които са катастрофирали

22 януари 2022, 08:34 часа • 7703 прочитания

Началникът на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любимора Николаева-Гломб изтъкна, че грипът не е грипче, а е едно сериозно заболяване и трябва да се подценява. За момента е добре, че вълната от грип я няма и дай боже да не е силна, каза доц. Гломб пред БНТ.

Според нея е прибързано да се премахват каквито и да било мерки при наличието на Омикрон. Ако мерките се спазват, защото това, което виждам аз е, че не се спазват, то ще можем да овладеем и спасим няколко човешки живота. Не може да пренебрегваме това, че се събуждаме с новина, че два рейса пълни с ковид са катастрофирали, подчерта доц. Гломб. 

По думите ѝ е крайно време да се прояви отговорно поведение към съпричастност на околните. 

Според нея няма увреждане на имунитета при непрекъснато бустериране заради коронавируса. Обикновено само 1/3 от ваксинираните и бустерираните се инфектират с вируса, като дори могат да не го разберат. 2 от 3-ма човека са напълно защитени от инфектирани с вируса, посочи доц. Гломб.

"Който не е ваксиниран, да се ваксинира и след втората доза - бустерна доза. Който е преболедувал и са минали три месеца след преболедуването, да се ваксинира. Трябва да постигнем високо ваксинационно покритие, защото само високото ваксинационно покритие спира циркулацията на вируса", категорична бе доц. Любомира Николаева-Гломб. 

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова добави, че след Нова година ситуацията е тревожна. Това, което притеснява личните лекари е увеличеният брой положителни проби на коронавирус на деца. Около 80-90% от болните от коронавирус се лекуват във вкъщи, като има и друга част от 10%, които може да се нуждаят от болнично лечение. Другите симптоми, които притесняват лекарите са постковид симптомите - сърдечни, дихателни, чернодробни, отключване на диабет, депресии, безсъние, нервност, напрегнатост и упадък на косата. 

"Маските, както презервативите, където ги слагаме, да имат ефект и да няма лоши последствия, така и маските трябва да ги слагаме на правилното място, а не да ги премятаме като шал нагоре-долу", категорична бе д-р Николова. 

Тя иска през 2022 г. да намали напрежението и пациентите, заразени с коронавирус. 

Още: Близо 10 000 заразени с коронавирус за денонощие, настанените в болници отново намаляват

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес