Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на седмицата ще заработи новата система за свързаност между болниците и Спешна помощ

17 октомври 2022, 07:51 часа • 1469 прочитания

До края на седмицата ще заработи новата система за свързаност между болниците и Спешна помощ, чрез която в реално време ще се подава информация към екипите в линейките за броя на свободните легла в най-близките за даден пациент лечебни заведения. Това съобщиха от здравното министерство, след като миналата седмица бяха представени подробности за функционирането на системата и началото й беше обявено за тази седмица. В момента системата се тества, обясниха от ведомството.

Как ще работи тя?

При поемането на пациент от спешен екип и подаването на информация за състоянието му, върху таблета на линейката ще се изписват трите най-близки болници, в които този човек може да бъде обслужен съобразно това състояние, обясни Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване":

"Примерно, ако човек си е счупил крак, има тежка фрактура - ще се визуализират спешните отделения - болниците със спешно отделение, в които има травматология. Освен да намалим времето за транспортиране, да се транспортира до правилното място, където има компетенции за лекуване на пациента".

Всяка болница ще актуализира броя на свободните места, а ако не подава такава информация, ще бъдат налагани санкции, съобщава БНР.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес