Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 2050-та година 115 милиона души в света ще изгубят зрението си

12 октомври 2017, 14:20 часа • 1885 прочитания

Днес се отбелязва Световният ден на зрението. Байер, заедно с Международната агенция за превенция на слепотата (IAPB), подчертава значимостта на очното здраве и необходимостта да се увеличат ресурсите и да се подобри инфраструктурата за очна грижа в световен мащаб. Според настоящите прогнози, без наличието на инвестиции или специфични дейности, до 2050-та година 115 милиона души в света ще изгубят зрението си, което представлява тройно увеличение спрямо статистиката за 2015 година.

Отбелязван за пета поредна година, Световният ден на зрението призовава общността на офталмолозите „Да отдадем значимото на зрението“ и да подобрим изхода от заболяването за онези, които са засегнати от загуба на зрението и/или слепота, които могат да бъдат предотвратени.

През 2015 г. почти 1.35 млрд. души по света са били засегнати в значителна степен от загуба на зрението, като в по-голямата си част тези случаи е можело да бъдат лекувани, или да бъдат предотвратени посредством решения, които са известни, доказани, изпробвани и изключително финансово ефективни.

Световният ден на зрението (СДЗ) се отбелязва ежегодно всеки втори четвъртък на месец октомври с цел подобряване на информираността и привличане на вниманието в световен мащаб върху слепотата и зрителните увреждания. Координиран от Международната агенция за превенция на слепотата, тазгодишният Световен ден на зрението ще бъде отбелязан на 12 октомври и ще е съпътстван от призива „Да отдадем значимото на зрението“, а основният фокус ще е върху скрининга чрез очни прегледи.

Световният ден на зрението е част от Глобалната инициатива за елиминиране на слепотата, която може да бъде предотвратена до 2020 година „VISION 2020“ на IAPB и е съвместна програма със Световната здравна организация (СЗО).

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес