Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Стойчо Кацаров пак предупреди, че с COVID леглата има законови проблеми

13 ноември 2020, 08:04 часа • 5049 прочитания

По данни от НЗОК в Александровска болница има 8 болни от коронавирус. Ръководителят ѝ казва, че има 87 такива болни. Такъв пример за хаоса в системата даде д-р Стойчо Кацаров който е бивш депутат от ОДС от началото на века, председател на Центъра за защита на правата и здравеопазването и има репутация на един от скептиците по темата "коронавирус".

Здравният министър не може да разкрива легла по закон. Болницата подава заявление, министърът одобрява. Ако заради заповедта на министъра разкрият легла, те подлежат на глоба. Едва сега е внесена поправка в закона, която може би ще бъде приета със закона за държавния бюджет. Това обясни за пореден път Кацаров, този път пред Нова телевизия. И настоя, че НЗОК не може да плати за тези легла законно – само ако бъде нарушен законът.

Кацаров каза и, че ако утре почине пациент, роднините му могат да търсят справедливост пред съда и по закон болницата ще е уязвима – защо осигурява лечение, за което няма специалисти и/или оборудване.

Който има пари, се оправя, заключи лекарят. Според него, няма смисъл сега да се правят тестове. Тестовете са, за да се освети веригата на разпространение – РЗИ сега нямат капацитета да проследяват контактни, така че един тест нищо няма да промени, ако сте вдигнали температура, поясни Кацаров.

Има готова система за отчет на рецепти, която работи от 6 месеца - здравното министерство и НЗОК не я ползват, сега "Информационно обслужване" прави нова. Най-вероятно става въпрос за злоупотреба с пари и нехайство, убеден е той.

Още: "Висок остава броят на заразените с коронавирус за денонощие у нас"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес