Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Димитър Петров: Има много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел

14 септември 2018, 09:30 часа • 1406 прочитания

"Има много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел. От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск." Това каза д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.

"Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – друг пакет", допълни още той в интервю за bTV.

Той обясни, че ако касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск – отчита се вашата възраст и хронични заболявания. За това според него тези 12 лева са малко.

Поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния.

"При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат веднага за здравни услуги, там няма натрупвания", обясни още Димитър Петров.

По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в касата, в някои друг фонд – това наистина е демонополизация. Това може да стане на няколко етапа, не изведнъж, такива примери има в Германия, Испания и Холандия, посочи експeртът.

"Един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева – ще му изчислят премия 200 лева минимум", отбеляза още Димитър Петров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес