Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Дечев: Москов сам е направил така, че никой да не се яви на търга за ваксините

21 януари 2016, 17:45 часа • 3722 прочитания

Министърът на здравеопазването Петър Москов сам е предизвикал ситуацията, никой да не се яви на търга за ваксините. Това каза бившият директор на болницата „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев във връзка със скандала със законността на ваксините „Еувакс” и „Пентаксим”, внесени от Турция.

По думите му на 29 декември 2014 г. здравният министър е обявил обществена поръчка за комбинирани ваксини с краен срок за явяване на кандидатите - 12 февруари, при положение че производството на ваксините изисква 18 месеца предварителна заявка.

„Самият господин Москов е създал такава ситуация, при която предварително е ясно, че няма кой да се яви на този търг“, коментира д-р Дечев и допълни, че след като кандидати не се явяват, се появява остра нужда от комбинирани ваксини.

„Те са около 210 000 дози петвалентна комбинирана ваксина, около 70 000 дози шествалентна ваксина и около 70 000 дози четиривалентна ваксина. Тъй като такива предложения на търга няма, министър Петър Москов явно тръгва да търси някакъв начин, за да реши въпроса. Начинът, който преценява, че е правилният, е да внесе от Турция. Това обаче, което той по някаква причина не иска да коментира, е че в периода между март и юли 2015 г. той е получавал неколкократно предложения за доставка на 4-,5- и 6-валентни ваксини“, каза още д-р Дечев.

Той подчерта, че френската ваксина „Пентаксим“ е регистрирана у нас, докато турската не притежава сертификат за безопасност от референтна лаборатория в ЕС.

Според д-р Дечев Прокуратурата и ДАНС трябва да преценят дали има умисъл в действията на здравния министър при обявяването на търга и избора на фирма, от която ваксините да се поръчат.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес