Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджетът на НЗОК също мина на първо четене през зала

11 юли 2023, 18:21 часа • 2896 прочитания

Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Решението беше взето със 122 гласа "за", 32 "против" и 69 "въздържали се" - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" го подкрепиха, от ДПС и "Възраждане" се въздържаха, а "против" бяха депутатите на БСП и "Има такъв народ".

По-рано днес парламентът отхвърли единствената останала кандидатура за управител на НЗОК. Номинацията на БСП Жени Стайкова получи подкрепа единствено от социалистическата партия, "Възраждане" и непринадлежащия към парламентарна група Радостин Василев.

Бюджетат на касата ще бъде увеличен с над 910 млн. лева спрямо миналата година и възлиза на 7,27 млрд. лв.

Какво предвижда бюджетът?

Народните представители приеха увеличаване на средствата за първична извънболнична медицинска помощ в размер на 452,6 млн. лв. или с 88,9 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение в размер на 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г., както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност в размер на 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г. 

Освен това депутатите приеха увеличение на средствата за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги в размер на 1 764,8 млн. лв., или с 249,3 млн. лв. повече от 2022 г. Със заявки за промени депутатите приеха на първо четене парите за пенсии

Дебатът

Костадин Ангелов от ГЕРБ коментира, че парламентарната му група има своите резерви към бюджета.

"Съществено ни притеснява фактът, че в този бюджет, сравнен с проекта на служебното правителство, има намаление с близо 160 млн. лв в болничната помощ, което означава, че отново няма да бъдат постигнати възнагражденията в разписания национален договор", обясни той.

Бившият здравен министър декларира, че между двете четения от неговата парламентарна група ще поискат промяна в Закона за здравното осигуряване, свързана със заплащането на лекарствени продукти от НЗОК. Интересите на стоматолозите също трябвало да бъдат защитени. Като цяло, с тези резерви групата на ГЕРБ ще подкрепи предложения бюджет на Касата", завърши Ангелов.

Джевдет Чакъров обяви, че ДПС ще се въздържи, защото за пореден път не са заложени реформи в НЗОК за тази година, няма тенденция за преструктуриране на бюджета в посока доболнична помощ, профилактика и превенция.

"В същото време Движението ще подкрепи увеличаване на средствата за заплащане на лекарства. Чакъров подчерта, че отново няма мерки за контрол на медицинските услуги, особено на болничните, където отива най-големият паричен ресурс.

"Не са заложени и такива, които да доведат до намаляване процента на доплащане от пациентите. Не е коректна позицията на колеги, че увеличението на бюджета на НЗОК ще даде възможност да се увеличат заплатите на лекари, медицински сестри и персонал", коментира още депутатът. 

В отговор министър Христо Хинков посочи, че са наследени големи диспропорции в бюджета на НЗОК.

Според него е рисково да се правят резки промени в потока на заплащане при доболничната и извънболничната помощ, защото има големи вълни от пациенти, които отиват в болниците. Голяма част от общия брой болници са частни и при тях няма КТД, следователно не знаем какви са средните заплати на работещите в тях, обърна внимание министърът.

По думите му е трудно е да се постигнат нивата на възнагражденията в ЕС с 8 процента здравна вноска и винаги ще има доплащания от пациенти. Но, подчерта Хинков, правим всичко възможно с въвеждането на централната здравно-информационна система да има по-добри резултати.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес