Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американска прогноза: Хиляди смъртни случаи от COVID-19 в България

09 ноември 2020, 06:00 часа • 10088 прочитания

Ако не спазваме никакви мерки, то жертвите на COVID-19 в България до началото на февруари, 2021 година, ще са 18 600. Това изчисление правят от Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон, предаде в. "24 часа". В момента жертвите са 1665.

Ако се запази сегашното положение на мерки - т.е. носим маски навсякъде, дори навън, но само ако сме в голяма група хора, където не може да спазваме дистанция, тогава жертвите ще са с 10 000 по-малко - 8600 души.

Най-оптимистичният сценарий е за малко над 4000 жертви към 1 февруари 2021 година. Той обаче е валиден, ако носенето на маски е задължително абсолютно навсякъде и се спазва от поне 90% от населението.

При сега наложените мерки американският модел работи с 41% спазване на носенето на маска. Най-добро спазване на мерките в България американският модел отчита през април, когато 64% от българите са носели маски.

Анализаторът Петър Велков напомни, че изминалата седмица има 80% ръст на смъртните случаи - ПОДРОБНА СТАТИСТИКА ТУК! "Ще се стигне до локдаун, това е неизбежно. Въпросът е кога. Колкото повече чакаме, толкова по-големи ще са пораженията", категоричен е той.

"Може да се прогнозира, че броят на починалите ще продължи да нараства, като се имат предвид броят на хората в интензивните отделения в момента и че смъртните случаи закъсняват с 3-5 седмици спрямо броя на нови диагностицирани. В момента смъртните случаи достигнаха 18,6% от общо починалите спрямо 10,2% миналата седмица. Това, което се вижда от последната седмица, че броят на новите диагностицирани остава горе-долу на едно равнище - около 4000 случая, а процентът позитивни тестове намалява. Така че се очертава "таван" и дали е така, ще стане ясно във вторник - сряда", анализира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията си във Facebook.

На 13 януари България ще отбележи най-много жертви при черния сценарий, при който не се налагат и спазват никакви мерки, показват пък математическите модели на Университета на Вашингтон. На тази дата дневните жертви на COVID-19 в България ще са около 330 души. След това ще започне намаление до 260 починали на 1 февруари 2021 година.

В момента дневно живота си губят между 50 и 60 болни от коронавирус, но американският модел предвижда броят на жертвите да премине 100 на денонощие още преди края на ноември - при това на база сегашните мерки. При този вариант най-много смъртни случаи ще има около 13 декември - 170 на ден. После започва плавно намаление, до 70-80 души на денонощие в началото на февруари догодина.

Смъртността да остане на сегашните нива от 50-ина души дневно, а пикът да бъде минат още другата седмица, предвижда моделът при оптимистичния сценарий, при който маски се носят навсякъде от 90% от хората. Тогава в началото на февруари смъртността ще се върне на нивата от края на октомври с 20-30 починали на денонощие.

Ако всички българи спазват наложените в момента предпазни мерки, броят на заразените дневно ще намалее до 500 души, прогнозира и математикът от БАН проф. Николай Витанов. Той прави математическите модели, по които взема решенията си Националният оперативен щаб. Сега мерките не се спазват и това е причината случаите да нарастват, обясни Витанов пред Нова телевизия.

Още: "Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес