Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Амбициозен план: Детската болница да заработи до май 2028 г.

05 юни 2024, 14:37 часа • 3091 прочитания

Планът на служебното правителство предвижда към май 2028 г. националната детска болница да бъде факт. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Галя Кондева след края на днешното редовно правителствено заседание.

"Държавата отпуска и първоначални 100 млн. лв. за националната детска болница",  служебният министър на финансите Людмила Петкова. 

ОЩЕ: Главчев се разбърза с изграждането на детската болница

Срокове

Одобрен беше и график за реализиране на дейностите по изграждане на детската болница в София.

"През септември трябва да започне проектирането, а след това и строежът. Парите за изграждането на болницата ще бъдат предвидени в бюджета за 2025 г. и ще бъдат заложени в средносрочната прогноза", подчерта финансовия служебен министър.

Кондева обясни, че процесите, които се извършват по приетия график, ще вървят паралелно с цел да се осигури по-бързото й изграждане. По думите на здравния министър става въпрос за консултантския доклад, който се очаква особено в частта функциониране на Националната болница за активно лечение на деца и съответно разрушаването на съществуващите постройки там.

ОЩЕ: Започна разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница (СНИМКА)

"След като приключи етапът на консултантската дейност, ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществени поръчки", каза здравният министър. "Планът, който изготвихме ние и взехме предвид всички възможности, съкращава срока по изпълнение на изграждането с девет месеца", изтъкна тя.

Кондева увери и че има ежедневен контрол на дейностите по разчистване на терена, на който ще се изгражда болницата, както и че има изискване фирмата, която работи, да представя седмичен график на дейностите, които се извършват.

Проблем с кадрите

Попитана за кадровото обезпечаване на бъдещата детска болница Кондева каза, че е наясно с реалната необходимост от кадри. "В момента на територията на София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ. Затова е и идеята за осигуряване на комплексна медицинска помощ. Все още вървят дебати как точно ще се структурира тази болница и дали всички тези 13 лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят в новата болница или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата плюс високоспециализирана дейност, като например трансплантационна дейност", каза Кондева. 

ОЩЕ: В началото на 2025 г. става ясно как ще изглежда Националната детска болница

Приоритетен проект

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев посочи, че кабинетът полага усилия за съкращаване на сроковете по изграждането на детското лечебно заведение. "Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен", каза Главчев.

Темата с детската болница стана отново актуална, след като служебният премиер Димитър Главчев разреши построяването на частна такава - "Мама и Аз". Това доведе до остра реакция от страна на обществото и решението беше отменено. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес