Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

136 деца са ваксинирани срещу морбили през последните две седмици в област Габрово

12 април 2017, 12:41 часа • 907 прочитания

136 деца са ваксинирани срещу морбили през последните две седмици в област Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Тотка Колева, старши експерт в Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. Тя посочи, че преди една седмица, по указания на Министерството на здравеопазването, общопрактикуващите лекари са издирили всички деца, които са пропуснали имунизация или реимунизация. Започнал е процес по обхващането им с ваксината приорикс срещу морбили, паротит и рубеола.

„Този процес продължава и в момента, защото има различни причини децата да не бъдат обхванати, като най-честата е продължително отсъствие от страната“, допълни Тотка Колева. Тя посочи, че преди седмица броят на 13-месечните бебета, които не са имунизирани, е бил 76. За кратък период, от тях са обхванати 53. 23 от тези деца живеят в чужбина или са с временни противопоказания, като например вирусни инфекции. Децата, които подлежат на реимунизация, са 12-годишните. От тях необхванати преди две седмица са били 141, като в този период са били ваксинирани 83 от тях. 58 от тях са отложени по някакви причини, като издирването им продължава. По думите на Тотка Колева най-честата причина за това децата да не са ваксинирани, е миграцията и отсъствието от страната. „Има такива деца, които са в пациентските листи, но дългосрочно живеят в чужбина и няма как да бъдат покрити с имунизация или реимунизация.

Тези, които категорично отказват, са единици. Колегите ги издирват и съответно ще бъдат предприети мерки срещу родителите. Смятам, че това са изключения. Обикновено майките са напрегнати и търсят сами контакти с личните лекари. Децата, които са в добро здраве в момента, се обхващат. Процесът тече и предполагам, че в най-скоро време покритието с имунизация срещу морбили, паротит и рубеола ще бъде достатъчно добро“, посочи Тотка Колева. Тя подчерта, че към момента няма случаи на морбили на територията на Габровска област.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес